Klub odbornika NSD-a: Gradska televizija partijski servis DPS-a

RTV Podgorica imala je dovoljno vremena da pokaže da je dostojna zvanja javnog emitera, frekvencije, finansiranja iz budžeta Glavnog grada i pažnje građana koji imaju pravo da za svoj novac dobijaju informacije od lokalnog značaja i objektivno informisanje. Nažalost, od osnivanja do danas, RTV Podgorica služila je kao partijski servis DPS koji ne samo da je radio na bezočnoj promociji interesa te partije, već je u cilju toga odstupio od svih civilizacijskih, moralnih i zakonskih načela, poručuju iz Kluba odbornika Nove srpske demokratije Glavnog grada.

– Konstantan govor mržnje i podsticanje podjela kroz ideološki filtriranu selekciju tema i gostiju koji nikakve veze sa funkcijom lokalnog javnog emitera nemaju, dovele su do toga da građani Podgorice i Crne Gore ovu karikaturu od televizije prepoznaju kao poslednji bastion šovinizma i ksenofobije zaostao nakon rušenja režima – naglašavaju iz NSD-a.

Kako ističu, umjesto ukazivanja na komunalne, infrastrukturne, saobraćajne i kulturne projekte i izazove u Glavnom gradu, aritmična Gradska TV prikupljala je autošovinistički otpad iz zemlje i regiona, dajući im prostor da truju, mrze, pljuju i psuju sve što se razlikuje od njihovog šatro-liberalnog, a zapravo rigidnog, jednoumnog pogleda na svijet.

– Kako apeli i vapaji stručne i laičke javnosti do sada nisu urodili plodom i nisu natjerali Savjet RTV Podgorica da iz ruku neformalnih urednika i direktora vrate sebi kao predstavnicima građana upravljačka prava u ovom javnom emiteru, a javnog emitera prilagode potrebama građana, dužnost Skupštine Glavnog grada je da u domenu svojih prava i odgovornosti, kao osnivač RTV Podgorica, preduzme korake u tom pravcu – navode oni.

U NSD-u smatraju da kozmetičke izmjene i personalne rotacije nisu rješenje, jer je postojeća Odluka o osnivanju pisana sa ciljem da se olakša namjenska, partijska zloupotreba radio-televizije Podgorica, bez ikakve odgovornosti nadležnih delegiranih lica.

– Takođe, postupak predlaganja i izbora članova Savjeta, njihovih prava i obaveza, potpuno je neusklađen sa evropskim standardima i preporukama u dijelu medijskih sloboda, pa je neophodno da Skupština Glavnog grada što prije donese novu ili značajno revidira postojeću Odluku o osnivanju, kako bi se dalji rad ovog servisa nastavio na korist građana, u skladu sa zakonom i najboljim međunarodnim praksama – navode iz NSD-a.

Izvor: Dan

Foto: Gradski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA