Klub odbornika koji predvodi Mitar Šušić do sjednice Skupštine imaće predlog odluke o MZ

Klub odbornika Demokratski front – NSD- PCG – SCG do prve naredne sjednice gradskog parlamenta pripremiće predlog Odluke o mjesnim zajednicama kako bi ubrzali donošenje ovog propisa. Da će do plenuma pripremiti propis najavio je Mitar Šušić, koji u gradskom parlamentu predvodi ovaj klub odbornika. O toj namjeri prije dva dana obavijestio je Sekretarijat za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom kojim rukovodi Slađana Anđušić. Sekretarijatu je do 1. februara ostavljen rok da klubu dostavi eventualne sugestije na odluku.

– Ubrzo nakon konstitutisanja Skupštine Glavnog grada u ovom sazivu, svi odbornički klubovi većine najavili su reviziju sistema mjesnih zajednica na teritoriji Podgorice, kako bi ove osnovne jedinice kolektivnog odlučivanja u okviru lokalne samouprave postale funkcionalne, operativne i pristupačne građanima. Ključni korak u tom pravcu je donošenje nove Odluke o mjesnim zajednicama, što je od naše strane više puta obećano građanima i medijski komunicirano – naveo je Šušić u dokumentu koji je uputio Sekretarijatu.

Šušić u dokumentu navodi da je njihova osnovna ideja bila da po konstituisanja organa nove administracije pripreme i usvoje novu Odluku o mjesnim zajednicama u koju bi implementirali sva rješenja za koja su se zalagali u prethodnom periodu.

– Prihvatili smo model po kojem bi nosilac ovog akta bio sekretarijat, kako bi bilo osigurano da sva rješenja od značaja za funkcionisanje mjesnih zajednica budu sistemski usklađena i lako primjenjiva u praksi, te kako bi uprava na vrijeme mogla da preduzme pripreme za sprovođenje buduće odluke – navodi Šušić.

Šušić dodaje da je u septembru prošle godine formirana radna grupa za izradu nove Odluke o MZ.

–Budući da od tada do danas radna grupa nije održala nijedan sastanak, te da je izostala bilo kakva druga aktivnost u pravcu predlaganja nacrta nove odluke odluke o mjesnim zajednicama, obavještavam vas da će do naredne sjednice Skupštine Glavnog grada, odbornički klub Demokratski front – NSD -PCG – SCG pripremiti predlog Odlike o mjesnim zajednicama, te vas pozivamo da u tom pravcu svoje eventualne sugestije možete dostaviti klubu do 1. februara – piše u Šušićevom dopisu.

Mijenjaće se i Zakon o Glavnom gradu

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović u intervjuu za „Dan“ početkom godine saopštila je da će Odluka o mjesnim zajednicama biti „sigurno jedan od najvažnijih normativnih akata koji će se donijeti tokom mandata ovog saziva Skupštine Glavnog grada“.

– Predstoji izrada novog Zakona o Glavnom gradu, a kao što znate, niži akti treba da proizilaze iz viših, pa i o tome moramo voditi računa. Drugo, Odluka o mjesnim zajednicama je veoma važno pitanje koje se odnosi na same temelje demokratije i mora mu se pristupiti veoma pažljivo. Mi smo formirali komisiju, koju pored stručnjaka, čine i svi šefovi odborničkih klubova Skupštine Glavnog grada. Za takav vid rada na pripremi Odluke o mjesnim zajednicama odlučili smo se upravo iz razloga što želimo da krajnji rezultat proistekne iz inkluzivnosti i najboljih demokratskih praksi. Naš cilj je da mjesne zajednice budu nešto sasvim suprotno onome što su bile otkad svi mi pamtimo, dakle da budu mjesta gdje će građani istinski odlučivati o svojim potrebama i interesima na mikro nivou, a ne partijske mikro-ćelije. Stanovnici podgoričkih naselja ne treba da budu nijemi svjedoci, nego akteri promjena koje se događaju u kraju u kojem žive. Potrudićemo se obezbijedimo najbolji pravni okvir koji će im to i omogućiti – poručila je tada Borovinić Bojović.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA