Klikovac: Političko preuzimanje lokalnog javnog servisa

Odluka koju parlamentarna većina planira da usvoji i promjeni sadašnju odluku o osnivanju Radio televizije Podgorica je suprotna zakonu, kaže Andrija Klikovac, šef kluba odbornika DPS-a.

Skupština Glavnog grada će na sjednici 3. avgusta mijenjati odluku o osnivanju Gradske TV na osnovu koje će odmah sprovesti postupak izbora novog saziva Savjeta, novog izvršnog direktora i ombudsmana. Predlagači odluke su šefovi klubova odbornika parlamentarne većine koji kažu da pooštravaju kriterijume za izbor ključnih upravljačkih organa, te novu strukturu ovlaštenih predlagača kojom se povećava samostalnost i urednička nezavisnost javnog emitera. Stupanjem na snagu nove odluke prestaje mandat dosadašnjem Savjetu i izvršnom direktoru.

–Pitanje je zašto nijesu mijenjali odluke o osnivanju lokalnih emitera u Budvi ili Nikšiću iako je ista koalicija na vlasti u tim gradovima. Vjerovatno nekima ne odgovara ovakva Gradska televizija jer izvještava o nefunckionalnosti lokalne vlasti u Budvi i pritvorenom predsjedniku Opštine Budva ili o partijskom zapošljavanju, nepotizmu i negativnim rezultatima u preduzeću CEDIS, preduzeću koje indirektno finansira partijsku mrežu aktivista Demokrata. Jasno je da je riječ o političkom preuzimanju jednog medija kako bi se uklopio u medijski mrak pod uređivačkom palicom u Beogradu, a novinari držali povez oko očiju (pod političkim pritiskom) kako ne bi izvještavali o nepočinstvima lokalnih i javnih funkcionera – kaže Klikovac.

Klikovac podsjeća da je prvi predlog odluke gradonačelnica Olivera Injac je povukla, kako kaže, pod pritiskom međunarodne i medijske zajednice.

– Obzirom da je ova odluka takođe nezakonita i suprotna međunarodnim medijskim standardima, možemo jedino zaključiti da je lokalna parlamentarna većina uslovila političkom podrškom gradonačelnicu Injac kako bi ova odluka bila dio saziva naredne sjednice lokalnog parlamenta. Ukoliko navedena odluka bude usvojena, kao odbornici dužni smo da štitimo pravni poredak i poštujemo zakone, shodno tome obratićemo se nadležnim institucijama. Samovolja parlamentarne većine ne smije biti iznad zakona države Crne Gore – kaže Andrija Klikovac.

Dosad su po jednog člana Savjeta predlgali javne službe iz oblasti kulture i sporta čiji je osnivač Glavni grad, obrazovne institucije, NVO sa sjedištem na teritoroji Grada iz oblasti kulture i medija, zaštite ljudskih prava i sloboda ili zaštite potrošača, zatim turističke organizacije i društva iz oblasti turizma sa sjedištem na teritoriji Grada i privredna društva, mala i srednja preduzeća i preduzetnici sa sjedištem na teritoriji Glavnog grada. Prema novoj odluci značajno je drugačije. Kandidate za članove Savjeta predlažu Univerzitet Crne Gore, udruženja poslodavaca koja su zastupljena u Socijalnom savjetu, NVO iz oblasti kulture i medija ili iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, Advokatska komora sindikati zastupljeni u socijalnom savjetu. 

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA