Klikovac: Injac sistem Glavnog grada predstavlja neodrživim; Mašković: Još jedan u nizu populističkih poteza

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac najavom smanjenja zarada u Glavnom gradu, a u susret parlamentarnim izborima, želi da kreira vrstu imaginarnog vanrednog stanja u gradskoj upravi, te da taj sistem predstavi kao neodrživ, ocijenio je u izjavi za Pobjedu odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Opštine Glavnog grada Andrija Klikovac.

Injac je jutros najavila da će u gradskoj upravi plate biti smanjene – uprkos tome što je njen prethodnik Ivan Vuković u budžetu isključivo za tu namjenu ostavio 12 miliona eura.

Klikovac je pojasnio da Injac u svojoj namjeri ima problem zato što svi parametri, a pogotovo ekonomski, govore suprotno njenim namjerama.

„U prethodnom periodu Glavni grad je pokazao izuzetnu finansijsku stabilnost. Činjenica je da je na žiro računu Glavnog grada nakon uprave Ivana Vukovića ostalo 17 miliona eura. Do kraja 2023. godine budžetom Glavnog grada predviđeno je da 12 miliona eura za bruto zarade. Ta sredstva su dovoljna za zarade i nema razloga da se one smanjuju s opravdanjem finansijske nestabilnosti Glavnog grada“, poručio je Klikovac u izjavi za Pobjedu.

Istakao je da je pitanje da li će trenutna uprava biti sposobna i kadra da naplati tekuća sredstva do kraja godine – razne vrsta poreza, takse, naknade za komunalno opremanje..

– Na osnovu namjere gospođe Injac očigledno je da ne umiju da rade svoj posao i da nijesu kadri da naplate potrebna sredstva kako bi se realizovao kapitalni budžet Glavnog grada – dodao je Klikovac.

Sličnog stava je i šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković koji je ocijenio da je umanjivanje zarada zaposlenih u Glavnom gradu neprihvatljivo, prije svega zbog činjenice da je rast njihovih zarada uslovljen kvalitetnim rezultatima.

Mašković je u izjavi za Pobjedu rekao da vjeruje da bi ovakav potez gradonačelnice bio krajnje neprimjeren, te da bi se negativno odrazio na rad organa u Glavnom gradu od čije funkcionalnosti zavisi gotovo trećina građana čitave države.

– Osim toga, rast zarade dogodio se zbog finansijskog momenta u kojem se nalazi naša država. Kada to kažem, mislim na galopirajuću inflaciju koja život građana pretvara u umjesnost preživljavanja, a među tim građanima nalaze se i službenici Glavnog grada – dodao je Mašković.

Na pitanje Pobjede da li Injac namjenski pravi ovakve poteze, da bi javnosti nametnula stav da je prethodna uprava radila loše, a da je ona zbog toga prisiljena da pravi drugačije poteze i „spašava“ grad, Mašković je rekao da moramo biti svjesni toga da je kampanja za parlamentarne izbore u toku i da aktuelna vlast na državnom, ali i gradskom nivou zloupotrebljava institucionalnu prednost.

– Vjerujem da je ovaj potez gradonačelnice još jedan u nizu populističkih poteza u maniru političkog subjekta čiji je ona visoki funkcioner i to nije ništa čudno. Mislim da nema govora o “spašavanju” grada koji je za mandata prethodne gradske uprave imao najveći budžet u svojoj istoriji, koji je proglašen za peti najzeleniji grad u Evropi, koji je u prethodne četiri godine otvorio desetine socijalnih i drugih servisa, koji je u prethodne četiri godine izgradio ili rekonstruisao preko 70 dječijih igrališta i parkova itd – rekao je Mašković.

Poručio je da od riječi mnogo više govore djela.

– A vidjećemo kakva će biti djela nove gradske uprave u naredne četiri godine – dodao je Mašković.

S obzirom na to da je Injac najavila rebalans budžeta, Klikovac vjeruje da će nova gradska uprava u narednom periodu zaposliti veliki broj ljudi.

– Ti ljudi nijesu potrebni sistemu Glavnog grada jer vidimo da je zaista dobro funkcionisao. Možemo zaključiti da će oni u pravcu ići da politički i partijski zapošljavaju ljude kojima su obećali posao u susret izborima – naglasio je Klikovac.

Istakao je da je stav odborničkog kluba DPS-a da ova nova gradska uprava ima finansijskog kapaciteta da uveća zarade zaposlenih, da i nastavi ono što je uradila prethodna.

– Došlo je do rasta zarada licima sa najnižim koeficijentima zarade u sistemu Glavnog grada, do uvećenja zarada javnim službenicima u Glavnom gradu, u brojnim preduzećima Glavnog grada.. – podsjetio je Klikovac, poručujući da ni sada apsolutno ne postoji ni jedan ekonomski i finansijski argument da ne dođe do povećanja zarada služebnicima Glavnog grada u narednom periodu.

Odgovarajući na pitanje Pobjede da li smatra da ova najava implicira da će se novac iz budžeta utrošiti u svrhe za koje nije namijenjen, Mašković je rekao da zaista ne želi da vjeruje da je iza toga neka skrivena namjera.

– Svakako, radi se o značajnom iznosu novca za koji bi bilo neophodno odraditi rebalans budžeta koji bi potom morao da ide na izglasavanje u Skupštini Glavnog grada. Kao opozicioni politički subjekt pomno ćemo pratiti svaki korak nove gradske uprave, a pogotovo kada su ovako osjetljive teme u pitanju.. – poručio je Mašković.

Klikovac je podvukao da nema nijednog pokazatelja da povećanje plata nije moguće već da za to postoji isključivo politički razlog – Olivera Injac u susret parlamentarnim izborima želi da predstavi sistem kao neodrživ.

– Ona prvo želi da pokuša da umanji zarade zaposlenih, a onda, recimo, nakon godinu dana mandata, da saopšti kako je uspješno radila i kako se sad mogu povećati zarade – ocijenio je Klikovac, ističući da je to isti princip kojim se službi Vlada Dritana Abazovića.

U tom kontekstu, naveo je primjer učenika koji su trebali da idu na takmničenje iz fizike u Tokio, a u Vladi su isprva rekli da za to sredstava nemaju, a kroz nekoliko sati, istog dana, saopštili da su sredstva obezbijeđena.

– To je ta matrica da se prvo medijski napravi problem, a nakon toga da se pojave spasitelji koji su pronašli epohalno rješenje -iako zapravo nije bilo ni problema niti potrebe za rješenja koja već postoje – pojasnio je Klikovac.

U slučaju najave smanjenja plate u gradskoj upravi, Klikovac smatra da se radi o političkoj manipulaciji. Prije svega, kako je rekao, zaposlenih u sistemu Glavnog grada, a onda i građana Podgorice i Crne Gore.

– S obzirom na to da je u toku izborna kampanja, vidimo da nosilac liste partije kojoj pripada injac – Milojko spajić (PES) predstavlja program Evropa sad 2.0 koji govori da će prosječna zarada biti 1.000 eura, a da paralelno s tim gospođa Injac najavljuje smanjenje zarada na nivou Glavnog grada, onda se postavlja pitanje kako će to rasti zarade kad će na jednom mjestu za četiri hiljade zaposlenih doći do smanjenja a spajić najavljuje uvećanje zarada – ukazao je Klikovac.

Ocijenio je da je jasno da Injac ili nije učestvovala u kreiranju programa “Evropa sad 2.0” ili da pripada nekoj drugo frakciji partije u odnosu na Milojka Spajića.

– Moguće i da je u pitanju neznanje gospođe Injac u vezi problematike uvećanja, odnosno smanjenja zarada – zaključio je Klikovac.

Foto: DPS/SD

NIKŠIĆ PROGNOZA