Klarić: Nema zvanične potvrde da Vučić dolazi na inauguraciju

Nema zvanične potvrde da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi na inauguraciju novoizabranom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću. To je za RTCG saopštio generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić.

Predsjednica parlamenta sazvala je za subotu u 12 sati sjednicu na kojoj će izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika.

Plenarna sala Skupštine mjesto je gdje će novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i održati inauguracioni govor. Time će i zvanično stupiti na dužnost.

Po završetku sjednice, uslijediće ceremonija Svečanog vojnog pozdravana platou ispred Skupštine, za koju se već organizuju probe. Generalni sekretar Skupštine, Aleksandar Klarić navodi da je cijela priprema bila izazovna.

– Potpuno smo odgovorno pristupili ovom izazovnom zadatku. Negdje smo u proteklom periodu, u saradnji sa svim državnim institucijama radili na tome da svaki detalj bude besprekorno organizovan i da pokaže da smo dorasli zadatku da na ovaj način ugostimo veliki broj zvanica i osiguramo da inauguracija protekne u najboljem redu – kazao je Klarić.

Nakon polaganja zakletve, u 17.30 sati u Vili „Gorica“ počeće svečani koktel koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom. Više od 200 gostiju očekuje se na dan inauguracije.

– Očekujemo dolazak zvanica iz regiona, predsjednika Hrvatske, Milanovića, predsjednice Kosova, Osmani, predsjednika Albanije, Begaja, očekuje se dolazak članova predsjedništva BIH, Cvijanović i Komšića, specijalnih izaslanika SAD, Njemačke, Velike Britanije, velikog broja rezidentnih i nerezidentnih ambasadora, predstavnika međunarodnih organizacija, tako da će sigurno 20. maja Skupština biti popunjena do posljednjeg mjesta – istakao je on.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006, funkciju predsjednika obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima održanim 2008. i 2013. i Milo Đukanović, izabran na predsjedničkim izborima 2018.

Izvor: RTCG/Pobjeda

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA