Klarić-Maske: Skupština Crne Gore uskoro domaćin Parlamentarne skupštine Frankofonije

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori  An Mari Maske. Sastanku je, posredstvom onlajn platforme, prisustvovao i savjetnik u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Frankofonije Žan Batist Legen.

– Povod susreta bio je razmatranje potencijalnih oblika buduće saradnje između Skupštine Crne Gore i francuske ambasade u Crnoj Gori, uz poseban osvrt na saradnju u kontekstu pripreme i realizacije prvog frankofonog događaja u Skupštini Crne Gore – sjednice Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije, koji će biti održan u aprilu 2024. godine – navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Klarić izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da Skupština Crne Gore, ubrzo nakon pridruživanja Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, bude domaćin sjednice jednog od njenih stalnih radnih tijela.

– Uvjeren sam da će ovaj oblik saradnje dodatno obogatiti odnose između Crne Gore i Republike Francuske kako na institucionalnom, tako i na društveno-kulturnom nivou, te biti važan okvir za snaženje međuparlamentarne saradnje sa brojnim frankofonim zemljama članicama ove parlamentarne skupštine – kazao je Klarić.

Ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske pozdravila je spremnost Skupštine Crne Gore i njene stručne službe da kroz ovaj vid saradnje podrže aktivnosti Parlamentarne skupštine Frankofonije.

– Ambasada Republike Francuske otvorena je za saradnju u pripremi navedenog događaja, kao i za sve buduće vidove saradnje koji će doprinosti jačanju partnerstva dvije države na političkom i kulturnom nivou – kazala je Maske.

Savjetnik Legen je naglasio da PS Frankofonije izuzetno cijeni afirmativan odgovor Skupštine Crne Gore da bude domaćin sastanka Odbora za parlamentarne poslove 2024. godine i izuzetnom ocijenio saradnju službi Skupštine Crne Gore i PS Frankofonije.

Skupština Crne Gore je pridružena članica Parlamentarne skupštine Frankofonije od jula 2022. godine, kada je Crna Gora postala 91. članica ove organizacije.

foto:Igor Šljivančanin/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA