Kaluđerović: Uvesti “Amber Alert” sistem za obavještavanje o nestanku djece

Poslanica Socijalističke Narodne Partije Crne Gore Slađana Kaluđerović poziva Vladu Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova da bez odlaganja uvedu “Amber Alert” sistem, koji je ključan za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka djece.

„Sistem “Amber Alert” već godinama uspješno funkcioniše u mnogim zemljama širom svijeta, omogućavajući hitnu reakciju i efikasno okupljanje resursa u cilju brze potrage i pronalaska nestale djece“, istakla je ona. 

Ovaj sistem je, kako je kazala, spasio živote mnogih mališana i kao takav predstavlja neizostavan dio savremenog pristupa zaštiti najmlađih.

„U državama u kojima se sprovodi pomenuti mehanizam, procenat uspješnosti pronalaska je čak 90 odsto“, naglasila je ona. 

Kaluđerović naglašava da je veliki svaki trenutak koji se izgubi kada nestane dijete, a izostanak ovog sistema predstavlja rizik koji ne smijemo dozvoliti.

„U svijetlu nedavnih tragičnih slučajeva nestanka djece, jasno je da Crna Gora mora da slijedi primjer zemalja koje su pokazale visok stepen odgovornosti prema svojim najmlađim građanima“, kazala je Kaluđerović. 

Uvođenje “Amber Alert” sistema je, poručuje ona, korak koji će pokazati posvećenost naše države zaštiti svojih najranjivijih članova i podići standard brige o djeci na viši nivo.

Poziva sve nadležne organe da postupe hitno i u najboljem interesu djece i porodica Crne Gore.

Foto: SNP

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA