Kalezić o izjavi ambasadorke SAD: Jasna poruka Spajiću da se vrati na evroatlantski kurs

Posljednja izjava američke ambasadorke u Podgorici da su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućnosti ulaska u buduću vladu stranaka i lidera koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima predstavlja diplomatsku aktivnost kojom se crnogorska javnost, ali i mandatar Milojko Spajić jasno upozoravaju da zvanični Vašington nije promijenio stav prema nekadašnjem Demokratskom frontu, smatra politički analitičar i saradnik na Univerzitetu Crne Gore Danilo Kalezić.

On je u izjavi za Pobjedu naglasio da je posljednji istup ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke očekivan i da dolazi u trenutku kada mandatar Spajić, koji je na tim adresama bio prepoznat kao potencijalni partner, brutalno krši vrijednosne principe na kojima počiva odnos između istinskih proevropskih političara i međunarodne zajednice.

„To možemo da tumačimo i kao pokušaj da se zaustavi i spriječi ona vrsta podmetanja koju smo čuli u jednoj emisiji, a to je da su SAD promijenile stav u odnosu na Demokratski front. Ambasadorka ovom diplomatskom aktivnošću upravo želi da postigne dva cilja. Da javnost upozori da stav nije promijenjen i da apostrofira ono što je bilo i očekivano, a to je da Spajić to prihvati kao političku realnost“, navodi Kalezić.

Uz podsjećanje da je izjava američke ambasadorke istovjetna onima koje su se i ranije u više navrata čule od američkih diplomata, Kalezić ističe kako to jasno ukazuje na konzistentnost stavova i ne ostavlja prostor za drugu interpretaciju.

„Svaka druga interpretacija dolazi iz obavještajnih i medijskih kuhinja Rusije i Srbije“, upozorava Kalezić.

On navodi i kako će se sve to u najvećoj mjeri odraziti na Milojka Spajića i poziciju koju je on u prethodnih nekoliko godina uživao u međunarodnim krugovima.

„Jednostavno se mijenja odnos prema njemu. On više neće biti prepoznat kao favorit Zapada u Crnoj Gori, a imao je taj status do skoro“, navodi Kalezić.

Kada je riječ o budućim odnosima Vašingtona prema Crnoj Gori, Kalezić kaže da je o tome moguće govoriti tek kada Spajić realizuje svoj naum. Naglašava, međutim, da postoje jasni mehanizmi koje strani partneri mogu da iskoriste kako bi spriječili da velikosrpski i proruski krugovi u potpunosti preuzmu Crnu Goru.

„Postoje dvije stvari koje oni mogu da urade. Jednu su već uradili, a to je ograničavanje dijeljenja bezbjednosnih informacija sa Crnom Gorom. Druga je da Crnu Goru na neki način izoluju kao problematični element. To će negativno da se odrazi prije svega na evropske integracije, jer šta god mi mislimo, SAD su te koje daju najsnažniji podsticaj evropskim integracijama“, rekao je Kalezić.

On ističe i da posljednja izjava američke ambasadorke, za razliku od nekih koje smo ranije čuli, sa sobom nosi razrađene elemente koje treba da ispuni vlada koja želi da bude proevropska i evroatlantska.

„Dakle, to sve služi kako bi se vršio pritisak na Spajića da prestane sa manipulacijom građanima i političkom elitom i da se vrati na evroatlantski kurs“, zaključio je Kalezić.

Foto: Gradski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA