Kalezić: Milatovićeve poruke površne

Doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je porukama koje su se mogle čuti prije nekoliko dana na završnoj konferenciji na Cetinju, dao doprinos razvoju demokratske kulture u Crnoj Gori, jer je po ko zna koji put pokazao na koji način se mirno, civilizovano, demokratski – u skladu s onim načelima na kojima je obnovljena naša država 21. maja vrši tranzicija i predaja vlasti. To je u razgovoru za portal Dnevno.me ocijenio politički analitičar Danilo Kalezić.

„Istovremeno kada govorimo o njegovim političkim i istorijskim zaslugama one će sigurno biti predmet interesovanja i politike i istorije u narednom vremenu, ali kapitalne magistralne pravce teško da može ko da ospori“, smatra Kalezić.

Tu potvrdu smo, navodi on, dobili i od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

„On je vrlo precizno identifikovao da je Đukanović Crnu Goru izveo na dobar put. Kad govorimo o tome govorimo o nezavisnosti, članstvu u NATO… Zato mislim da su to ključne tekovine Đukanovićeve vlasti o kojima je vrlo teško govoriti u negativnom kontekstu. Vrijeme koje je prošlo pokazalo je koliko je zapravo važno i koliko je bilo ključno za opstanak Crne Gore da su se te stvari desile kada su se desile, i na način na koji su se desile“, poručuje sagovornik portala Dnevno.me

Komentarišući izjavu Đukanovića da ćemo „u pravom iskušenju biti tek nakon parlamentarnih izbora“, Kalezić kaže:

„Crna Gora luta prethodnih tri godine između onoga što su proklamovani ciljevi i političkih elita i državne politike, u odnosu na ono što se dešava na terenu u realnom životu. Često su tu diskrepancije ogromne, a diskrepancija uništava državno biće Crne Gore. Mislim da Đukanović upravo kad govori o iskušenju govori o tome da li će lideri partija, koje su i deklarativno i suštinski proevropske i prozapadne, imati dovoljno mudrosti i hrabrosti da se odmaknu od onih centara moći koje su ih dovele na vlast 2020. i koje su ih srčano podržavale u prethodnom periodu. Odnosno, da li će one uspjeti da prevaziđu tu barijeru i stvore jednu proevropsku vladu koja može Crnu Goru da uvede u EU u naredne četiri godine. Ako se to ne desi onda Crnoj Gori slijedi nastavak lutanja.“

Pitanje je, ocjenjuje naš sagovornik, da li je politička elita dovoljno zrela da može da se suprotstavi miješanju sa strane, odnosno takozvanom malignom miješanju, i da li može da nađe najmanji zajednički imenitelj i formira stabilnu evropsku vladu.

Govoreći o izjavi Đukanovića da „dijalog treba nastaviti sa svim partijama uključujući i DF, a savezništva sklapati sa onima koji pokažu djelima da rade na evropskom putu Crne Gore“, Kalezić poručuje:

„Đukanović je u kampanji prije svega pokazivao spremnost da otvori i dijalog sa DF u trenutku kada se DF ponašao relativno konstruktivno. Dvije su se, međutim, okolnosti promijenile. DF više ne postoji, a njegovi dominantni konstituenti su se vratili tradicionalnoj nacionalističkoj retorici i to ne obećava dobru startnu poziciju za neki smisleni politički i društveni dijalog.“

Kada govorimo o ostalim partijama, poručuje da imamo ‘Evropu sad’ koja će vjerovatno biti ako ne prva, onda druga po snazi i koja tek treba da dokaže svoje evropsko opredjeljenje.

„Upravo je to ono na čemu treba insistirati – da suverenistički blok treba da proba da nađe zajednički jezik sa onim partijama koje imaju minimalno, ne samo deklarativno nego i suštinski evropskog opredjeljenja. Ne vidim trenutno značajniju sposobnost lidera ‘Evropa sad’ ili drugih manjih partija koje su deklarativno evropske da suštinski i artikulišu ono što je evropska politika. To se dosad u praksi nije dešavalo, ali treba ostaviti prostor da i oni uvide manjkavosti dosadašnjih politika i koalicija koje su pravili. Jer, ta zapravo koalicija CG vuče ne samo u nebezjednost, već u totalnu destrukciju“, ocjenjuje sagovornik našeg portala.

O porukama sa inauguracije Milatovića

Kalezić je, između ostalog, komentarisao i poruke novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića, koje su se tokom inauguracije mogle čuti iz najvišeg zakonodavnog doma.

„Sve političke poruke koje dobijamo od Milatovića su vrlo limitiranog karaktera, površne i bez pokazivanja suštinskog interesovanje za ono što su državna iskušenja Crne Gore. U tim porukama, osim nekih floskula koje su loše upakovane, ne prepoznajem namjeru ili sposobnost, želju da se suštinski bavi onim što su državni prioriteti i visoka državna politika“, ocjenjuje Kalezić.

Smatra da sve što je Milatović radio u prethodnom periodu zapravo je u kontradikciji sa proklamovanim ciljevima.

„On je zagovornik koaliranja sa DF… Mi nismo od njega čuli nikakvu konkretnu ideju na primjer: kako ćete da otvorite dijalog, kako ćete da vodite Crnu Goru, na kojim osnovama, na koji način, kojim principima. Sama ceremonija je protekla relativno korektno. Jedna prosječna izvedba nečega što u svakoj zemlji ima malo svečaniji karakter. Crna Gora se uči demokratiji i ovo je jedan od načina da savadamo i te lekcije“, dodaje Kalezić.

Osvrćući se na poruku Milatovića da će biti „predsjednik svih građana“, navodi da je u pitanju rečenica koja ne znači apsolutno ništa.

„Prazna floskula. Ako Milatović želi da napravi suštinski politički iskorak on bi to mogao da uradi tako što će da zamrzne sve stranačke funkcije. Moj utisak je da se on tek nakon predsjedničkih izbora i pobjede počeo aktivnije baviti partijskom politikom, i da on tu poziciju koju je dobio na regularnim izborima koristi za partijske obračune i pozicioniranje sopstvene političke pozicije unutar partije. On je u startu u suprotnosti sa onim što proklamuje i to je veliki izazov za njega i crnogorsko društvo. Da li će ta funkcija predsjednika da postane pomoćna funkcija potpredsjedniku ‘Evrope sad’ ili će stvarno da bude šef Crne Gore – pitanje je na koje ćemo odgovor da dobijemo vrlo brzo. Mislim da će to, nažalost, biti ovo prvo i da on tu poziciju neumjesno rabi zarad sopstvenog partijskog jačanja i pozicioniranja unutar te strukture koja je nova, koja se tek razvija i koja i dalje nije definisana po mnogo čemu“, jasan je Kalezić.

O prijemu povodom Dana nezavisnosti

Komentarišući proslavu održanu povodom 21. maja na Trgu nezavisnosti, koju je organizovao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, navodi da je u pitanju „jeftini kič“.

„PR odlazećeg tehničkog premijera Abazovića koji je po mnogo čemu nedržavnički, bez poštovanja dostojanstva Crne Gore od koncepta prijema, načina organizacije, do samog Abazovića koji se konstantno ponaša kao da je u ulozi domaćina na rođendanu ili nekoj žurci, na svadbi… A to nema puno veze sa onim što je obilježavanje Dana nezavisnosti, sa onim što su njegove državne ili kako bi Milatović rekao – državničke obaveze. To je vro tanko. To je jeftini politički PR koji služi tome da spasi dvije stranke – URU i SNP“, poručuje Kalezić.

Sve to, smatra on, treba staviti u širi kontekst.

„Imali smo gradove po Crnoj Gori koji čak nijesu bili ukrašeni, izostanak čestitki sa važnih državničkih adresa i institucija. Sa proslave dolazimo do obilježavanja, pa se čak ne izgovara ni ime praznika. Mnogi od njih su propustili da kažu šta mi obilježavamo, šta mi zapravo slavimo. To su sve faktori njihovog odnosa prema onome što je dostojanstvo države Crne Gore“, zaključuje Kalezić za Dnevno.me.

Izvor: Dnevno.me

Foto: Gradski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA