Kalezić: Abazovićeva namjera da se baci ljaga na izborni proces

Odlazeći premijer Dritan Abazović juče je ponovo ustvrdio kako bi raspuštena Skupština trebalo da sebi skrati mandat, a da novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, nakon inauguracije, raspiše parlamentarne izbore za isti datum – 11. jun. Politički analitičar Danilo Kalezić upozorava da se iza toga krije namjera da se ospori izborni proces pred Ustavnim sudom i Abazoviću omogući još koji mjesec na vlasti.

To nije prvi put da Abazović predlaže da Skupština, kojoj je mandat prestao stupanjem na snagu Ukaza o raspuštanju koji je donio aktuelni šef države Milo Đukanović, skrati sebi mandat. I to – uprkos mišljenjima stručne javnosti koja na njegova insistiranja na ovom prijedlogu upozorava da takvo postupanje nema uporište ni u Ustavu, ni u zakonu.

PRAVNO NEUK

A da bi „pokazao“ da ne bježi od izbora i da mu nije cilj da se pošto-poto zadrži na vlasti, premijer, čija vlada je povjerenje izgubila u parlamentu još sredinom avgusta prošle godine, kazao je kako se njegov Građanski pokret Ura „raduje izborima“.

– Ja sam iznio svoj stav iza kojeg stojim, a to je da ukoliko se parlamentarni izbori dese po Ukazu Mila Đukanovića, to znači da će Milatović i svaki naredni predsjednik moći da raspisuje izbore svakih 100 dana. To je omogućio i Ustavni sud svojom inertnošću. Predlažem da Skupština sama sebi skrati mandat, a da onda Milatović nakon inaguracije sam raspiše izbore za 11. jun – ustvrdio je Abazović.

I prethodni put kada je saopštio javnosti svoju ideju funkcioner Pokreta „Evropa sad“ Andrej Milović ukazao je da su upravo Abazović i Ura – izglasavanjem spornih izmjena Zakona o predsjedniku – omogućili Đukanoviću da pokrene ustavni mehanizam iz člana 92 Ustava i raspušti Skupštinu.

Naveo je, takođe, da se postavlja pitanje na osnovu kog člana Ustava bi predsjednik države mogao da povuče Ukaz koji je na snazi, ali i istakao da su zakoni i odluke koje donosi raspuštena Skupština rušivi pred Ustavnim sudom.

– Količina pravnog i drugog neznanja koja se iznosi na političkoj sceni i to od visokih javnih funkcionera zabrinjavajuća je do te mjere da treba uvesti polaganje stručnog ispita za sve ministre, poslanike i druge javne funkcionere – istakao je Milović na Tviteru.

NAMJERE

Pobjeda je pitala političkog analitičara Danila Kalezića da prokomentariše insistiranje Abazovića na prijedlogu da raspuštena Skupština sebi skrati mandat, ali i kritiku koju upućuju funkcioneri Pokreta „Evropa sad“.

Za njega je, kako nam je rekao, takvo postupanje Pokreta „Evropa sad“ neiskreno i pomalo licemjerno.

– Ne bih ulazio u tu vrstu tumačenja, jer, prosto, Pokret „Evropa sad“ nije principijelno kritikovao Abazovića i vladu, nego su to činili isključivo kada je postupanje izvršne vlasti suprotno njihovim stranačkim interesima i zbog toga je njihova kritika Abazovića i vlade neiskrena i pomalo licemjerna – ocijenio je Kalezić.

Sa druge strane, istakao je da se iza upornog insistiranja Abazovića da poslanici skrate mandat raspuštenoj Skupštini krije namjera da se, ukoliko se to dogodi, ospore izbori pred Ustavnim sudom i njemu omogući još koji mjesec na vlasti.

– Put koji zagovara Abazović bi bacio ljagu na izbore koji će se desiti 11. juna i otvorio bi se put problematizovanju kompletnog izbornog procesa. Pretpostavljam da Abazović želi da se to desi kako bi kasnije Ustavni sud to činjenje Milatovića i Skupštine proglasio neustavnim, osporio te izbore, a njemu omogućio još par mjeseci tehničke vlade – rekao je Kalezić.

Ukazao je i da je odlazeći premijer svjestan da je njegova partija, zajedno sa SNP-om sa kojim kontroliše vladu – u nestajanju.

– I on je svjestan da će nakon izbora, u najboljem slučaju, ako odobrovolji partnere iz Beograda i Moskve biti zamjenik ministra ili doministar – naveo je Kalezić.

Istakao je i da je Đukanović kada je raspuštio Skupštinu postupio – ne iz pozicije mogućnosti, nego iz pozicije ustavne obaveze, jer su rokovi za raspuštanje parlamenta istekli i po neustavnim izmjenama Zakona o predsjedniku i po Ustavu.

– Đukanović je obavio svoju ustavnu dužnost koju su, na sreću, državni organi za sprovođenje izbora prihvatili i ponašaju se u skladu sa tim. Ovaj pokušaj Abazovića je pokušaj da se zemlja uvede u jednu vrstu institucionalne i ustavne anarhije, jer bi se, u slučaju da se uradi ovo što on predlaže, ozbiljno doveo u pitanje legitimitet izbornog procesa – naglasio je Kalezić.

Izvor: Pobjeda

Foto: Gradski portal

NIKŠIĆ PROGNOZA