Kadić: DRI i OIK su partijski organi koji su donosili odluku na osnovu želja partije koju predstavljaju, a ne na osnovu zakona

Nakon što je “Pokret Naprijed” podnio žalbe Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije, odluka o zvaničnom proglašenju rezultata izbora u Podgorici ponovo je odložena. Bivši predsjednik Ustavnog suda, Milorad Gogić, Gradskoj RTV je kazao da ova sudska instanca sada treba da od DIK-a zatraži izjašnjenje, a Ustavni sud u roku od 48 sati po dobijanju izjašnjenja treba da donese odluku.

Pokret Naprijed je predao u zakonskom roku svih 14 žalbi Ustavnom sudu, saopštio je u izjavi za Gradsku RTV nosilac liste tog Pokreta Vuk Kadić. Kako je podsjetio, jednu žalbu je Državna izborna komisija djelimično uvažila, u smislu da je nevažeći listić priznala kao važeći.

„Mislimo da DRI, i prije toga OIK, su, nažalost, partijski organi koji su donosili odluku na osnovu volja i želja partije koju predstavljaju, a ne na osnovu zakona“, kazao je Kadić.

Kadić smatra da neće biti sporno poništavanje izbora u Doljanima i podsjeća da je Ustavni sud već imao takvu praksu 2021. godine, u martu mjesecu, na izborima u Nikšiću.

“Tada je nosilac tadašnje liste ‘Crno na bijelo’. profesorka Bečanović, podnijela prijavu DIK-u, odnosno OIK-u, pa DIK-u koji su odbili, a onda je Ustavni sud potvrdio i naložio ponavljanje izbora na tom jednom biračkom mjestu u osnovnoj školi u Nikšiću, kada je biračka knjiga nestala bila na par sati samo, a ovdje se nije pojavila uopšte do dana današnjeg“, navodi Kadić.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Milorad Gogić, u saopštenju dostavljenom Gradskoj RTV, objašnjava proces donošenja odluke tog suda.

“Realno je očekivati da se o prispjelim izbornim žalbama odluči tokom sljedeće nedjelje. Potrebna su izjašnjenja – odgovori DIK-a i pribavljanja, ako se ukaže potrebnim izbornih materijala – izbornih akata. Nakon prispijeća istog Ustavni sud ima rok od 48 sati u kojem mora donijeti odluku“, piše u saopštenju.

Podsjećamo, rok od 60 dana za koji se, na osnovu zakona, mora izabrati predsjednik Skupštine Glavnog grada, teče tek od momenta kada bude prva konstitutivna sjednica novog saziva lokalnog parlamenta, a ona ne može biti održana prije nego se proglase konačni rezultati izbora.

Foto: Gradski.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA