Jovović: Institucije da reaguju dok još ima vremena

Državne institucije treba što prije da reaguju u vezi sa izjavom predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i da okončaju tu situaciju dok još ima vremena za institucionalno djelovanje i postupanje, poručili su iz Matice crnogorske.

Kovačević je 13. juna, na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu, rekao da će se sa onima koji neće da budu braća, nego hoće „da liče na Turke“, ubuduće „postupati kao prema Turcima“.

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović kazao je da dešavanja oko još jedne u nizu šovinističkih izjava Kovačevića pokazuju da je na djelu politika koja u svojoj osnovi ima za potrebu stvaranje opšte atmosfere straha i nesigurnosti.

Kako je naveo, tu politiku, nažalost, u produženom trajanju tolerišu nadležni državni organi, od lokalne samouprave do državnog tužilaštva.

“Javno se mora postaviti pitanje da li nadležno državno tužilaštvo i sudovi nečinjenjem pomažu u njegovanju takve atmosfere, te čekaju materijalizaciju krivičnog djela, da se sa riječi pređe na izvršenje konkretnog djela”, naveo je Jovović u saopštenju.

On je upozorio da je takvo društveno-političko stanje dalje neodrživo, ukoliko u najkraćem roku takvi neodgovorni pojedinci ne budu i politički i pravno sankcionisani.

Jovović je kazao da je to povod za legitimno pravo da se ljudi samoorganizuju u cilju zaštite ličnog, porodičnog i nacionalnog integriteta od verbalne agresije koja vrlo brzo može prerasti u fizičko nasilje.

“Apelujemo da se ova situacija okonča unutar državnih institucija, dok još ima vremena za institucionalno djelovanje i postupanje, shodno načelu efikasnosti i suđenja u razumnom roku”, poručio je Jovović.

Foto: PR Centar

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA