Joković: U javnoj upravi da rade samo sa diplomama državnog univerziteta

Da je crnogorsko društvo partitokratsko, te da je veliki problem partijsko zapošljavanje, mišljenje je koje važi decenijama. Iz Vlade i opozicije kažu da je rigorozna kadrovska politika jedino rješenje, dok iz civilnog sektora rješenje vide u dubinskoj reformi.

Partijska knjižica ili diploma, dilema dugadecenijama kada se govori o zapošljavanju. Za aktuelnu vlast, partijsko zapošljavanje negativno je nasijeđe koje je ostalo iza stare vlasti.

Da samo ključne pozicije u državi treba da budu partijske, mišljenja je potpredsjednik Vlade Vladimir Joković.

“Ja bih se založio za to da u državnim intitucijama posao mogu dobiti oni koji su završili državni univerzitet. Ako postoji u nekom dijelu partijsko zapošljavanje to je ispravljanje nepravde prema onim ljudima koji su imali odvažnosti i oni nikada nisu mogli da dođu i dobiju posao”, kaže Joković, za TVCG.

U DPS-u, partiji koju je nekadašnja opozicija optuživala za takvu praksu, kažu da to nije tačno.

“Ta teza lansirana od strane naših političkih protivnika koja je neutemeljna u činjjenicama i istini, a sačinjena je sa ciljem pravljenja političke šetete DPS-u upravo je jedna od teza koja je doživjela najveći krah. Mislim da bi bilo bespredmetno da govorimo o hiljadama zaspolenih u CEDIS-u, Elektroprivredi, preduzećima, u državnoj upravi”, kaže Miloš Nikolić iz DPS-a.

No, za Rada Bojovića iz Građanske inicijative „21. maj“ nema razlike između novih i starih.

Ono što im je zajedničko je, kaže, partitokratsko lice.

“Crna Gora je imala 65.000 ljudi u javnom sektoru, sada se kalkuliše da ima preko 75.000. Ovo je sve kupovana glasova”, kaže Bojović.

Zbog toga, poručuje, živimo partitokratiju. Drugačije objašnjenje imaju predstavnici sadašnje vlasti i opozicije.

“Rekao bih da je Crna Gora političko društvo više nego partitokratsko, a da li se iz te okolnosti rađa vrsta partitokratije čini mi se da da”, navodi Nikolić.

“Vjerujem da ovim svim promjenama odlaskom vlada, da će Crna Gora polako izlaziti iz političkog naslije gdje možda i imamo previsok uticaj partija na sve društvene tokove”, kaže Joković.

Rješenje, Bojović vidi u dubinskoj reformi.

Iz Demokratskog fronta, Demokrata i Gađanskog pokreta URA TVCG nije uspjela da dobije izjavu o ovoj temi.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA