Joković: Rezolucija potvrdila da je odgovornost za genocid individualna

Socijalistička narodna partija (SNP) Crne Gore je danas glasala za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, pokazujući na taj način da prihvatamo prošlost onakvom kakva jeste, svjesni veličine tragedije i priznajući patnju i gubitak žrtava, saopštio je predsjednik SNP Vladimir Joković.

„Današnjim glasanjem za ovu Razoluciju mi nismo produbili podjele, niti Crnu Goru vratili avetima prošlosti. Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen ne cilja ni na jednu naciju posebno i ne pripisuje kolektivnu odgovornost, već potvrđuje činjenicu da je krivica za genocid individualna“, istakao je Joković.

Crna Gora je, kako kaže, multietnička država u kojoj žive različite etničke grupe. Poricanje genocida negira patnju i otežava proces pomirenja i izgradnje povjerenja među različitim vjerskim zajednicama.

„Zajednice mogu da žive zajedno u miru i harmoniji jedino ako postoji uzajamno poštovanje, tolerancija i podrška različitosti. Zato, Crna Gora treba da se pridržava međunarodnih standarda, ljudskih prava, da osudi svaki genocid i zločin i na taj način podrži procese pomirenja i pravde“, istakao je Joković.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA