Joković: Dešavanja u PES-u ne ruše 44. Vladu

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković smatra da aktuelna dešavanja u Pokretu Evropa sad ( PES) neće poremetiti rad tog političkog subjekta, niti parlamentarnu većinu. Joković je u večerašnjoj emisiji “ Kontakt“ Televizije Nikšić rekao da ne vidi razlog zašto bi neko zbog toga rušio Vladu.

„Parlamentarnih izbora, lično mislim da sada neće biti. Ne vidim ko bi i zbog čega rušio poslije nepunih godinu dana Vladu koju je u Parlamentu podržalo 46 poslanika,skupštinsku većinu koja je uspjela da izabere Ustavni sud, tužioce. Ne vidim zašto bi neko to rušio i išao na izbore koji opet ne znam šta bi donijeli, ko bi mogao garantovati da bi ova Crna Gora bila nešto stabilnija. Mislim da je to sve stabilno sad. Vlada isporučuje dobre rezultate, skupštinska većina je odradila sjajne stvari i Crna Gora, vidim to po diplomatama sa kojima se susrećem skoro svaki dan, da pokazuju jedno ogromno zadovoljstvo, i po Evropskoj komisiji da je potpuno sazrela volja da Crna Gora treba da bude prva naredna članica EU i mi to ne smijemo propustiti. Ova neka sitna unutrašnja dešavanja ne možemo da stavimo u prvi plan i da zaustavimo ekonomske reforme, demokratizaciju države i društva, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno ono što je strateški cilj svih nas ukazak Crne Gore u EU. To treba da bude prioritet svima nama“, rekao je Joković.

SNP, čiji je lider, imala je do sada najviše „političkih potresa“.

„Znam šta to znači za jedan politički subjekat kad odlaze neki koji su jako prepoznatljivi u toj partiji.
Ja sam osjetio iz onih izjava, i čitava javnost Crne Gore da nisu baš usklađeni javni nastupi niti funkcionisanje i sinhronizacija odnosa u PES-u. Milatović je napustio partiju kao potpredsjednik, to je njegov lični čin, mi se u to ne miješamo. SNP su napustila tri bivša predsjednika, pa nikakav problem.
Tako da vjerujem da PES može da nastavi dalje bez nekih većih problema. Koji su razlozi to je pitanje za njih. Mi sa strane gledajući nemamo nikakav problem Jedino što želimo jeste da se ne ponovi ono što je bilo u 43. Vladi, da ne bude kad se radi između Vlade i predsjednika države da nemamo blokadu nekih odluka, prvenstveno postavljanje ambasadora u državama gdje će Crna Gora imati ambasade. I to nikako ne bi smjelo i odnosi i napuštanje Milatovića da se prenese da se poremete odnosi između Vlade i predsjednika države“, smatra Joković.

Kako je rekao, vjeruje da Andrej Milović više neće biti ministar pravde.

“ I ovo što se desilo sa Milovićem, nije pristojno da ja ocjenjujem da li je radio dobro, to je neki njihov unutrašnji problem, vjerujem da će sve to izaći na vidjelo. Međutim, ako je neko iskočio iz političkog subjekta, a taj subjekat je dobio mjesto ministra pravde mislim da to subjektu treba da pripadne i mislim da će se to desiti da Milović neće još dugo biti ministar pravde. Ako ne sad, onda sigurno u najavljenoj rekonstrukciji Vlade najkasnije. Dešavanja na nedavnoj sjednici Odbora za bezbjednost kod mene su izazvala neku nelagodu kad sam vidio da ključni ljudi koji se bave bezbjednisnim sektorom se tako optužuju. Po meni to bi trebalo sve preispitati i neko bi za to trebao da odgovara, ili ako je istina, oni što su i šta su radili, i oni drugi ako su govorili neistinu. Taj nivo razgovora na Odboru za bezbjednost je ispod nivoa“, rekao je Joković.

Ako Milović nije radio na zadovoljstvo PES-a, kaže Joković, onda vjerovatno nije radio ni na zadovoljstvo građana.

„Mislim da neće još dugo ostati ministar pravde, URA je već pokrenula interpelaciju u Skupštini.
Zanimljivo mi je da se Milović još uvijek nije oglasio, da da komentar i to me negdje kao čovjeka upućuje da vjerovatno negdje postoje neki drugi problemi“, istakao je Joković.

Biljana Brašnjo

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA