Joković: Crna Gora posle pada DPS-a doživljava potpunu renesansu i vraća se sebi

DPS je nenaviknuta na dugu i istrajnu borbu, kao što smo mi imali 20 godina dok su oni vedrili i oblačili Crnom Gorom, i definitivno moraju da shvate da je to vrijeme prošlo i da više neće doći, kazao je u emisiji „Vox populi“ na RTNK ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lider SNP-a Vladimir Joković, komentarišući premijerski sat koji danas nije održan.

“Moraju da shvate da nijesu samo protesti i blokade politička borba. Da smo mi tako radili 20 godina, ili da smo postupali kao oni što su oni, znamo dobro kad je bio taj nesretni, sramni zakon o otimanju imovine SPC u Crnoj Gori i kad su protestovali poslanici DF-a, oni su ih sve pohapisili da bi samo završili svoj posao. Vladajuća većina sad ne želi tako da reaguje“, naveo je on.

Odbacio je spekulacije da je u Skupštini danas bio dogovoren performans.

„To apsolutno nije tačno, to je bilo i za nas iz Vlade iznenađenje“, istakao je Joković.

Sadašnja opozicija je, prema riječima Jokovića, samo za tri godine, otkad nije na vlasti, izgubila polovinu podrške građana Crne Gore – „sa 40 i nešto procenata došli su na 21“.

„Moraju, posebno ova mlađa generacija, ti koji su bili seniori, odlučnije i bolje da se približe građanima Crne Gore da ih glasaju. Očigledno ovi mladi nijesu ni to sposobni i definitivno njihov rejting će u budućnosti samo padati“, smatra ministar.

Premijer Spajić je, kako je istakao Joković, ovih dana bio zauzet oko pregovaračkih poglavlja i konferencije u Briselu oko dobijanja IBAR-a, ali je ipak bio spreman da i u subotu, koja je neradan dan, odgovara na pitanja.

„Meni je jedino žao da građani Crne Gore, koji su željeli to da čuju, čuju sva ta pitanja, donesu svoj sud, čuju i jednu i drugu stranu“, kazao je on vjerujući da će premijerski sat biti održan 19. jula.

Joković je naveo da je tužno što postoje oni koji se polarizuju po pitanju usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

“Ovdje se postavlja pitanje ko je protiv fašizma ako je za fašizam, dakle svi oni koji sad žele da kažu „e pa to nije trebalo“, a to je trebalo odmah posle Drugog svjetskog rata”, kazao je ministar dodajući da treba da se stide svi koji nijesu i ranije željeli izglasavanje te rezolucije.

“Bojimo se evropskom putu. Izvinite, Evropo, ako je to problem da se takvi zločini ne osude, da vi kažete „pa Crna Gora ne može sad zato što je to rekla“, šta to govori, govori li to o nama koji smo rekli istinu ili o onima koji žele da sakriju istinu“, pitao je Joković i kazao da vjeruje da izlasavanje Rezolucije neće imati posljedice po evropski put Crne Gore.

Ističe da Rezolucija o genocidu u Jasenovcu nije upotrebljena ni protiv jednog naroda, kao u da se ne može reći da je ona odgovor na Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali ističe da nema ništa protiv da se osude oni koji su to napravili i u Srebrenici i u Jasenovcu.

„Hrvatska ne spori genocid, a onda kaže „to je korak unazad“. A onda postavljamo pitanje – a šta je to korak unaprijed?“, pitao je Joković ističući da ako bi to prećutali onda bi to bio korak unazad i da ne vidi razlog za dvostruki aršin.

Ministar je kazao da Crna Gora radi izvanredan posao na evropskom putu – kako Vlada tako i Parlament.

„Mi smo donijeli završna mjerila. Ne da smo jednom nogom u Evropskoj uniji, nego smo i onu drugu podigli, samo da prekoračimo, tu imamo stepenicu. Ostalo nam je da se zatvara poglavlje po poglavlje. Samo poglavlja i zakone da usaglasimo sa Evropskom unijom. Ja vjerujem da će Crna Gora, potpuno sam u ubijeđen, biti prva naredna članica Evropske unije“, naglasio je ministar.

Komentarišući otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, Joković je kazao da misli da donošenje Rezolucije nije razlog tome.

„Ja mislim da su to neki drugi razlozi, a Šarl Mišel je ozbiljan političar, vjerujem da bi rekao da ne dolazi zbog toga“, kazao je Joković.

Osvrnuo se i na vlast u Crnoj Gori.

„Ja mislim da je vlast stabilna, da će ova vlast trajati četiri godine, da ova vlast je napravila sjajne rezultate bez obzira što neki, posebno opozicija želi da ih spusti na najmanji moguću nivo“, naveo je on napominjujući da su povećane penzije, smanjena stopa nezaposlenosti, povećana socijalna davanja…

„Crna Gora, posle pada DPS-a 2020. godine u svakom smislu doživljava jednu potpunu renesansu, Crna Gora se vraća sebi. Nijedan narod u Crnoj Gori se ne osjeća izolovano radi bilo čega. Pripadnici mog naroda znaju dobro kako je bilo, da li je iko mogao da se zaposli bilo gdje u Crnoj Gori ili da ima bilo kakvu privilegiju, samo ako se izjašnjavao drugačije ili ako je rekao javno bilo šta protiv tadašnjeg režima. Dakle, to je jedna ružna prošlost Crne Gore“, kazao je Joković ističući da bi DPS-u mogao oprostiti sve osim stvaranje podjela i „satanizovanje jedne nacije“, što sada, kako je naglasio, plaćaju pošto niko neće sa njima u koaliciju.

On je poručio da Crna Gora treba da se okrene povećanju standarda, ekonomiji, razvitku, da se građani mire, ali je i naveo da očekuje da će prilikom rekonstrukcije Vlade u vlast ući i Bošnjačka stranka, te da su oni tome stremili.

„Ekonomija se razvija i napreduje. Vidite problem radne snage, ko god hoće može sad da nađe posao“, naveo je on.

Ministar smatra da će prilikom prve rekonstrukcije Vlade koja se, kaže, očekuje u narednom periodu, doći do promjene ministra pravde Andrije Milovića ali da se ne miješa previše u to jer je to unutrašnje pitanje Pokreta Evropa sad.

„Mi ćemo poštovati odluku naših koalicionih partnera“, istakao je Joković ispred SNP-a.

Dogovoreno je, kako je objasnio Joković, da rekonstrukcija Vlade bude prije usvajanja budžeta za 2025. godinu, najdalje u decembru, ali da će se desiti možda i prije avgusta i godišnjih odmora.

„Ja sam apsolutno za to da i Bošnjačka stranka uđe u vlast i  da se promjeni ono što je nelogično u Crnoj Gori da imamo parlamentarnu većinu koja je u vlasti i daje ministre, i parlamentarnu većinu koja nije u vlasti i nije dala ministre“, kazao je on dodajući da ne očekuje neke veće promjene vezano za SNP.

Osvrćući se na izbore u Andrijevici i Budvi, navodi da svi treba da spuste loptu i apelovao da se svi drže “onoga do čega smo došli 30. avgusta“.

Crna Gora, prema njegovim riječima, ima najveće subvencije kada je u pitanju i stočarstvo i poljoprivreda u regionu, a za poljoprivrednike na sjeveru smatra da će biti posebno značajna brza izgradnja auto-puta.

„To će biti jedan važan impuls za razvoj sjevera“, kazao je ministar.

On navodi da pokušavaju da smanje uvoz, iako je naslijeđeno mnogo problema od prethodne vlasti.

„Veliki broj poljoprivrednika sa kojima komuniciramo kažu da nikada nije bilo bolje stanje u poljoprivredi“, zaključio je Joković.

Marija Vujović

foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA