Jakšić Stojanović: Projekti preuranjeni, ali odlazeća Vlada i više nego zrela za političku prošlost

Saopštenje Evropske komisije o projektima koje je Crna Gora kandidovala za peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan predstavlja samo još jedan dokaz da ova Vlada nema ni jedan kapitalni projekat, što najbolje govori o njenom radu, saopštila je Anđela Jakšić-Stojanović, članica Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

„Činjenica da među 14 vodećih investicionih projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu nema projekata iz Crne Gore je, najblaže rečeno, poražavajuća. Ili da to predstavimo ‘egzaktnim ekonomskim parametrima’ kako to odlazeći premijer i članovi Vlade prethodnih dana često čine – od ukupno opredijeljenih 2,1 milijarde eura, naša zemlja će dobiti 0 e (slovima: nula eura), jer su investicioni projekti koje je Crna Gora dostavila u oblastima energetike, životne sredine i saobraćaja ocijenjeni kao „preuranjeni ili nepogodni za finansiranje“, dodaje se u saopštenju.  

Projekti su, kako navodi, po ocjeni Evropske komisije, preuranjeni, a odlazeća „manjinska Vlada u tehničkom mandatu je, sudeći po rezultatima parlamentarnih izbora, i više nego zrela za političku prošlost“.

„Osim nepostojanja novih, treba svakako pomenuti i realizaciju postojećih kapitalnih projekata o čijoj dinamici najbolje govori zvanični podatak Ministarstva finansija da su kapitalni izdaci države za 5 mjeseci realizovani na nivou od samo 12% ukupnog godišnjeg plana za kapitalne izdatke, što, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, predstavlja pad od preko 60%“, kaže Jakšić Stojanović.

Iz tog razloga će se, poručuje ona, ovoga puta stručna i kompetentna Vlada, predvođena Pokretom Evropa sad suštinski, a ne deklarativno posvetiti pripremi i realizaciji investicionih projekata.

„Koji mogu značajno doprinijeti privrednom razvoju zemlje i donijeti brojne benefite svim njenim gradjanima, a samim tim i kreiranju povoljnog ambijenta za ostvarivanje našeg najznačajnijeg spoljnopolitičkog cilja, a to je članstvo u Evropskoj uniji“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA