Izvještaj EK: Stare kritike, nova šansa

U Vladi i civilnom sektoru saglasni su da izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, koji će biti predstavljen u srijedu, neće biti ohrabrujući, već jako kritičan. U prilog tome govore nikad jasnije i nikad eksplicitnije poruke i upozorenja evropskih zvaničnika, kažu sagovornice RTCG-a. Navode i da će najnoviji Izvještaj EK poslužiti kao objektivan presjek stanja i mapa puta kojom bi nova Vlada trebalo da krene ukoliko želi da se proces odblokira i uhvati novi zamah ka Evropi.

Da će novi izvještaj o Crnoj Gori biti odraz duboke polarizacije na društveno-političkoj ali i medijskoj sceni, nefunkcionalnosti institucija, kao i uslovima tehničkog mandata Vlade, te da će stoga biti izrazito negativan, smatra Milica Zindović iz Centra za građansko obrazovanje.

„Crna Gora jeste izgubila fokus kada su u pitanju ključne reforme, posebno u oblasti vladavine prava. Nijesmo stvorili uslove za elementarno funkcionisanje institucija i optimizovali pregovaračku strukturu“, naglasila je Zindović, ističući da nas očekuje krajnje negativan izvještaj EK. 

I u Građanskoj alijansi ocjenjuju da nema razloga za optimizam. Aleksandra Vukčević napominje da nijesu uloženi potrebni napori kako bi Crna Gora povratila status predvodnice u integracijama, te da je toga bio svjestan i predsjednik države Jakov Milatović kada je zatražio odlaganje Izvještaja. 

„Ne možemo očekivati mnogo pozitivnog kada je u pitanju izvještaj. Potrebno je adresirati mnoga pitanja koja smo pomenuli u posljednjem otvorenom pismu Vladi i parlamentu, a to su imenovanja u pravosuđu, pitanja v.d. stanja, potreba izmjene medijskih zakona, donošenje izbornog zakonodavstva, unapređenje položaja novinara, borba protiv nekažnjivosti policijske torture i borba protiv diskriminacije“, kazala je Vukčević. 

Bez obzira na pesimističke tonove u novom izvještaju biće konstatovani i pomaci – u borbi protiv korupcije, nelegalne trgovine, prevenciji organizovanog kriminala, usklađivanju sa bezbjednosnom i spoljnom politikom EU, obavezno sa onim „ali“, jer su pomaci ograničeni i nijesu dovedeni do kraja.

Foto: Delagacija EU u CG

NIKŠIĆ PROGNOZA