„Izbori u Podgorici pokazaće stanje na državnom nivou“

Pokret za Podgoricu, koji čine odbornici bliski predsjedniku države Jakovu Milatoviću, URA i Pokret za promjene nastupiće u koaliciji na izborima 29. septembra. Ti izbori će pokazati stanje na državnom nivou i dobro je što predsjednik Milatović staje ispred jedne opcije, kako bi se vidjela njegova politička težina, ocijenili su sagovornici Gradske.

U Pokretu za promjene potvrdili su da je koalicija dogovorena, te da se čeka nosilac liste, dok u Pokretu za Podgoricu za Gradsku kažu da će stavove za koji dan predstaviti javnosti. A da je sudeći prema dosadašnjim izjavama Milatovića bilo očekivano formiranje bloka, ocjenjuje novinar  Boban Novović

„Dobro je što gospodin Milatović staje iza jedne političke stranke, da vidimo kolika je njegova politička težina. Da vidimo kolika će biti u Podgorici, jer je on imao kad je biran za Predsjednika široku podršku partija, čak i onih koje on sada naziva nacionalističkim i populističkim“, kaže Novović.

Prema mišljenju političkog analitičara Predraga Kalezića, Milatović je izlaskom iz Pokreta Evropa sad povukao crvenu liniju,  poručivši da se Crna Gora mora oduprijeti anomalijama koje su vezivane za doba tridesetogodišnje vlasti DPS-a.

„Potpuno mi je prirodno da se emancipatorske snage koje žele dobro ovoj državi, koje su nakon smjene Đukanovića i analize tokova spoznale činjenicu da je prirodno da se emancipatorski narativ i sadržaj crnogorskog političkog bića okupi oko gospodina Milatovića, kao centralne figure.“ „Tom političkom pravcu pripadaju sve one snage koje dijele emancipatorski narativ i potrebu da se krene u pravcu guranja Crne Gore ka EU“, kaže Kalezić.

Dok Kalezić očekuje da taj blok djeluje jedinstveno, Novović ističe da izazov može predstavljati izbor nosioca liste..

„Neće biti mnogo pragmatičnih i efektnih nosilaca lista, kakav je Luka Rakčević, ako eventualno on bude nosioc liste koja se okuplja oko gdina Milatovića. Kada se spomene ime Luke Rakčevića, svi će se složiti da on najbolje od aktuelne političke nomenklature poznaje pitanja i područje Glavnog grada“, smatra on.

Novović smatra da još ima vremena da se stvari iskristališu.

„Mi ne znamo koliko će drugi biti koherentni. Imamo još vremena da se to iskristališe. Imamo priču da će PES i Demokrate ići zajedno.“ „ Ovdje se radi o političkom trenutku gdje szu PZP, Pokret za Podgoricu i URA našli svoje zajedničke interese“To može biti izazov. URA dugo gura priču da bi Rakčević mogao biti na čelu te liste. Pretpostavljam i da ovi iz Poktreta za Podgoricu imaju svoga kandidata. Vidjecemo kako oni uopšte mogu da se dogovore ko će biti“, kaže Novović.

Nakon svih dešavanja, bio je ispravan rezon da se mandat vrati građanima Podgorice, ocijenio je Kalezić, a Novović s druge strane poručuje da će o opravdanosti takve odluke sud dati birači na izborima 29. septembra.

Foto: Glavni grad

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA