Izbori u Podgorici krajem septembra?

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu “svako sa svakim”, ali je gotovo izvjesno da već postoji dogovor da se smijeni gradonačelnica ili skrati mandat parlamentu, a da se lokalni izbori najvjerovatnije mogu očekivati krajem septembra.

Predstavnici Pokreta Evropa sad (PES) i Pokreta za Podgoricu, koji je blizak predsjedniku Jakovu Milatoviću, sinoć su se ponovo sastali, nakon što im je ostatak vladajuće koalicije preksinoć dao rok do ponedjeljka da riješe nesuglasice, među kojima su i zahtjevi da dodatno podijele funkcije i novac za finansiranje rada klubova, ali je konkretan dogovor izostao.

Izvor “Vijesti” iz skupštinskih redova, kazao je da Pokret za Podgoricu, koji čine i pet bivših odbornika Pokreta Evropa sad (PES), još strahuje da glasa za inicijativu za smjenu vlasti čiji bi nosilac bila Demokratska partija socijalista (DPS), ali im “nije problem da to učine sa Socijaldemokratama (SD)”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u aprilu najavljena inicijativa opozicije za smjenu gradonačelnice Olivere Injac još nije podnijeta, jer se sada uporedo pregovara i o inicijativi za skraćenje mandata Skupštini i “postoji mogućnost da će obje biti predate”.

Odbornik Socijaldemokrata Miloš Mašković (SD) je juče na društvenoj mreži Iks saopštio da je inicijativa za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac u formalnom smislu spremna, kao i da privode kraju i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini glavnog grada.

“Narednih dana ćemo zvanično informisati javnost o našim daljim potezima, koji će, vjerujemo, staviti tačku na amatersko i krajnje nedomaćinsko upravljanje složenim sistemom Glavnog grada, kojem trenutna vladajuća garnitura očigledno nije dorasla”, rekao je Mašković.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, argumentacija za smjenu Injac će biti obimna, a razlozi za smjenu i “formalni i politički”.

“Osim sa pet odbornika bivšeg PES-a koji su u Pokretu za Podgoricu, pregovaramo o podršci i sa drugim odbornicima”, kazao je izvor iz opozicije, ne želeći da precizira sa kojim sve partijama. “Onaj ko je naglasniji u javnoj podršci Injac, taj joj najviše podmeće nogu”.

Injac je juče za RTCG kazala da je kriza vlasti u Glavnom gradu evidentna i da je javnost upoznata sa tim da se radi o nedostatku dogovora ili konsenzusa o nekim pitanjima koja u ovom trenutku nisu u vezi sa njom.

“Nisam ni na koji način prouzrokovala tu krizu, niti sam neko ko bi trebalo da bude u tom smislu istaknut kao jedan od problema, kao što ističu bivše kolege koje su sada u Pokretu za Podgoricu”, kazala je Injac.

Ona je rekla da ta kriza ima mogućnost da se riješi, te da postoje načini da se nađu kompromisi: “Sa pozicije gradonačelnice i Pokreta Evropa sad, postoji pozitivna energija u tom smislu. Šalje se poruka otvorenosti za saradnju, i ja vjerujem da ukoliko postoji želja i spremnost kod kolega iz Pokreta za Podgoricu da se dogovor može napraviti. U ovom trenutku, PES je spreman da ide na izbore, ali sa druge strane nisam sigurna da je to i najbolje rješenje. To je nešto što Podgorici u ovom trenutku ne odgovara, ne političkim akterima, nego razvoju grada”, kazala je Injac.

Opozicija je ranije najavila da je jedan od razloga za njenu smjenu zbog toga što lokalnom parlamentu nije u roku dostavila izvještaj o radu.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić je nakon sinoćnih pregovora sa bivšim partijskim kolegama kazala da žele ili da se dogovore ili da vrate mandat građanima.

Istakla je da nisu zadovoljni radom u Glavnom gradu i da su razgovarali o pozicijama koje pokrivaju neadekvatno postavljeni ljudi.

“Smatramo da se neke promjene moraju desiti ako želimo da idemo naprijed. Ukoliko ne dođemo do toga rješenja, koje je sami dio našeg razgovora, vratićemo mandat građanima. Čekamo kolege da nam se jave sjutra ili preksjutra kako bi nastavili ovaj razgovor”.

Očekuju kolege koji mogu da odlučuju: Špadijer i Ljiljanić nakon sastanka
Očekuju kolege koji mogu da odlučuju: Špadijer i Ljiljanić nakon sastanka, foto: Zeljka Vučinić

Ona je kazala da su kolege u PES-u svjesne problema u Glavnom gradu, ali da smatraju da treba više vremena i da nemaju istu informisanost.

“Danas sam rekla kolegama da konstantno dobijam pozive građana i službenika koji nisu zadovoljni rukovodiocima koji vode neka preduzeća”, kazala je ona, ne želeći da precizira o kojim preduzećima je riječ.

Istakla je da će nakon sljedećeg sastanka izaći sa konačnim stavom koji će saopštiti javnosti i ostalim koalicionim partnerima.

“Vijesti” su juče objavile da Pokret za Podgoricu zahtijeva barem dva ili tri direktorska mjesta, kao i poziciju zamjenika gradonačelnice, ali i dio od novca koji pripada PES-u iz budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada partija u lokalnom parlamentu.

Tokom glasanja o izvještaju Injac na sjednici Skupštine krajem maja, opozicija nije prisustvovala glasanju, sa izuzetkom samostalnog odbornika Saše Zekovića koji je glasao “za”, uz još 26 odbornika većine.

Pokret za Podgoricu na sjednici krajem maja nije podržao izvještaj o radu gradonačelnice, čime su se prvi put javno usprotivili odlukama vlasti, čiji su formalno dio.

Statutom je predviđeno da se o razrješenju gradonačelnice odlučuje tajnim glasanjem, većinom glasova ukupnog broja odbornika. To znači da je opoziciji potrebno najmanje šest glasova iz vlasti za razrješenje Injac koja je izabrana za gradonačelnicu 13. marta prošle godine.

Pokret Evropa sad je nakon martovskog raskola na lokalnom nivou, napustilo pet odbornika koji su napravili Pokret za Podgoricu, i sa Građanskim pokretom (GP) URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili se o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu.

Ljiljanić: Neka dođe neko ko odlučuje, pa makar i premijer

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić kazala je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima PES-a da su i prethodnog puta tražili da se pojave ljudi koji mogu da odlučuju.

“Poštujući moje kolege i ne unižavajući njihov značaj u partiji, oni danas to nisu mogli. Rekli su da moraju da razgovaraju sa ostalim organima partije i nakon toga dođu i sa nama definišu nas dogovor. Ne znam da li će neko drugi doći, ali mi smo juče uputili poziv bilo kojoj osobi koja koja može da dođe da odlučuje u ime partije, pa makar to bio i premijer”, kazala je Ljiljanić sinoć novinarima.

Sastanku su u ime PES-a prisustvovali Vasilije Čarapić, Tihomir Dragaš i Boris Pejović, a u ime Pokreta za Podgoricu su, pored Ljiljanić, bili i Miloš Krstović i Balša Špadijer.

Naslovna foto: Skupština Glavnog grada

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA