„Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan proces“

„Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan proces, a cilj je Vlade i Predsjednika države da personalna rješenja budu ona koja će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim zemljama”, zaključak je konsultacija  o vanjskoj politici koje su danas održali predsjednik države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Nastavak razgovora i donošenje odluka na ovu temu uslijediće u daljoj proceduri, a nakon detaljnog upoznavanja predsjednika Države sa izloženim predlozima.

„Podsjećamo da su konsultacije predsjednika sa predstavnicima Vlade od vitalnog značaja za vanjsku politiku Crne Gore, posebno imajući u vidu da je potrebno dodatno ubrzati proces EU integracija, učvrstiti poziciju u NATO savezu i intenzivirati regionalnu saradnju.“, saopšteno je nakon sastanka.

Takođe, jedna od tema današnjih konsultacija bila je koordinacija institucija u narednom periodu kada su u pitanju vanjski ciljevi i međunarodni događaji.

Na sastanku je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova da pripremi informaciju o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. i 2027. godine.

foto:Kancelarija za odnose sa javnošću predsjednika CG

NIKŠIĆ PROGNOZA