Ivanović pozvao na jačanje uloge Ujedinjenih nacija u procesu razoružanja

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović podržao je napore generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i njegovu „Novu agendu za mir“ i pozvao na jačanje uloge UN-a u procesu razoružanja, akcentujući značaj kolektivne bezbjednosti u kontekstu prevencije konflikta

Ivanović je juče imao obraćanje tokom plenarnog dijela „Samita za budućnost“ Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je pozdravio usvajanje „Pakta za budućnost“ i konsenzus postignut tim povodom, istakavši da je u pitanju ambiciozan dokument koji treba da ponudi smjernice za rješavanje globalnih izazova.

Takođe, naglasio je da aneksi „Pakta za budućnost“ – „Globalni digitalni sporazum“ i „Deklaracija za buduće generacije“ – predstavljaju smjernice za premošćavanje svjetskog digitalnog jaza i šalju snažnu poruku motivacije o jačanju učešća mladih u procesu donošenja odluka.

„Istog dana, 23. septembra 2024, potpredsjednik Ivanović uzeo je učešće na interaktivnom dijalogu u okviru „Samita za budućnost“, tematski naslovljenom „Budućnost počinje sada: unaprjeđenje globalnog sistema za sadašnje i buduće generacije“. Tokom svog učešća na navedenom panelu, potpredsjednik Ivanović je upoznao visoke predstavnike država članica UN o naporima koje Crna Gore preduzima kako bi ispunila ciljeve održivog razvoja i na taj način dala svoj doprinos u implementaciji Agende 2030“, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade.

U sklopu svojih aktivnosti tokom „Samita za budućnost“, Ivanović je učestvovao na prijemu na visokom nivou za šefove delegacije u organizaciji Njemačke i Namibije, tokom kojeg je imao kraći razgovor s kancelarom Njemačke Olafom Šolcom.

foto: Vlada CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA