Ivanović: NATO ostaje posvećen dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti našega regiona

NATO ostaje posvećen dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti našega regiona, poručio je šef diplomatije Filip Ivanović nakon prvog dana sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO.

„Na toj liniji sam, upravo, istakao važnost napora Alijanse i angažman generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, što je potvrdila i njegova nedavna posjeta regionu. Takođe, iskoristio sam priliku da ponovim nedvosmislenu opredijeljenost Crne Gore ispunjavanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva, to su, kao što je poznato, punopravno članstvo u EU, nastavak dosljednog sprovođenja NATO politika, snaženje pozicije Crne Gore u multilateralnim organizacijama i jačanje regionalne saradnje“, kazao je Ivanović. 

To će biti, kako navodi, prilika da razgovaraju o prijetnjama po evroatlantsku bezbjednost koje izaziva ruska agresija na Ukrajinu i imaće priliku da dobije bliže informacije o situaciji na terenu.

„Crna Gora će, i to ću istaći tokom sjutrašnjeg sastanka, sa istom posvećenošću, nastaviti da doprinosi jedinstvu Alijanse, što, pored ostaloga podrazumijeva i našu neupitnu političku i praktičnu podršku Ukrajini dok god je to potrebno. Odlučno podržavamo pravo Ukrajine na odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i pravo ukrajinskog naroda da živi slobodno u okviru međunarodno priznatih granica“, zaključio je Ivanović.

Foto: MVP

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents