Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica koja određuje nastavak evropskog puta

Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) je cilj, ali i obavezna stanica koja određuje nastavak evropskog puta, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović u izjavi dostavljenoj medijima.

„Obećali smo da ćemo svoj dio posla završiti u najkraćem roku i sada, nakon svega pola godine, na pragu smo održavanja Međuvladine konferencije u okviru belgijskog predsjedavanja, na kojoj očekujemo pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“, dodao je on.

Ivanović je kazao da je tokom prethodnih nekoliko mjeseci IBAR bio nezaobilazna tema u svim razgovorima o ostvarenju našeg ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji.

„Diplomatska aktivnost i svakodnevna komunikacija sa kolegama ministrima vanjskih poslova i drugim visokim zvaničnicima, ali i komunikacija mojih kolega, saradnika, naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, bila je usmjerena ka tome da rezultati koje Vlada ostvaruje budu prepoznati od strane država članica“, kazao je Ivanović.

Ministar vanjskih poslova istakao je da je Crna Gora, zahvaljujući napornom, posvećenom i temeljnom radu i saradnji između državnih institucija, kao i ekspertskoj i političkoj podršci država članica Evropske unije, opravdala poziciju pouzdanog partnera i države predvodnice u pregovorima.

„Pozitivan IBAR je naš zajednički uspjeh, koji će trasirati nastavak pregovaračkog procesa i obavezati nas da nastavimo istim tempom i sa jednakom odlučnošću da Crna Gora zaista i postane prva naredna članica Evropske unije“, zaključio je Ivanović.

foto: Vlada CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA