Ivanović: Crna Gora može ostvariti zacrtani cilj u naredne tri godine

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović susreo se, u odvojenim sastancima, na marginama 19. Bledskog strateškog foruma s ministarkom za evropske integracije Srbije Tanjom Miščević i zamjenikom generalnog direktora Evropske službe za vanjske poslove Markom Makovcem.

Na sastanku sa ministarkom Miščević, sagovornici su se saglasili oko važnosti proširenja Evropske unije za region Zapadnog Balkana, ali i za samu Uniju, saopštio je Ivanovićev kabinet.

Ivanović je informisao srpsku ministarku o „napretku koji je Crna Gora postigla i namjeri da nastavi istim tempom“.

„Imajući u vidu da je Crna Gora dobila IBAR, sagovornici su se saglasili da bi razmjena iskustava na polju evropske integracije bila od značaja za regionalnu i bilateralnu saradnju“, piše u saopštenju.

Ivanović i Miščević su, dodaje se, razgovarali i o potencijalima za druge vidove saradnje između dvije države.

Tokom razgovora s Makovcem, Ivanović je „ponovio privrženost i posvećenost Crne Gore evropskoj budućnosti“ i naglasio da uz političku stabilnost i volju, kao i podršku od strane Evropske komisije i država članica, Crna Gora može ostvariti cilj koji je zacrtala u naredne tri godine.

„Makovec je istakao da smatra da u EU postoji volja za što skorijim članstvom Crne Gore, kao uspješne priče o proširenju, te da se pozitivnost u vezi sa napretkom Crne Gore može osjetiti i u regionu i u Evropskoj uniji. Saglasio se da usvajanje evropske legislative predstavlja ogroman izazov za malu administraciju kakva je crnogorska i kazao da Evropska komisija stoji na raspolaganju da joj pomogne u tom smislu“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA