Ivanović: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Politički akteri u Crnoj Gori su nedvosmisleno posvećeni evropskim integracijama, a više od 80% građana Crne Gore podržava pristupanje EU, saopštio je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

Ivanović je otvorio Politički dijalog na visokom nivou pod nazivom „Zapadni Balkan u narednom geopolitičkom ciklusu EU: Implikacije na politiku i perspektivu reformi”, koji je održan u organizaciji Škole za transnacionalno upravljanje u sklopu Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci (EUI).

Događaj se organizuje u okviru šireg projekta izgradnje kapaciteta za javne funkcionere sa Zapadnog Balkana, a u vezi sa kreiranjem politika Evropske unije i razvojem vještina za podršku pristupanju regiona EU, koji EUI sprovodi uz podršku italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje.

U uvodnom dijelu govorili su i Mauricio Kanfora,  direktor za evropske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler i ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela.

„Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Politički akteri u Crnoj Gori su nedvosmisleno posvećeni evropskim integracijama, a više od 80% građana Crne Gore podržava pristupanje EU”, kazao je potpredsjednik Ivanović na otvaranju sastanka.

On je govorio o rezultatima koji su doveli do dobijanja pozitivnog IBAR-a koji predstavlja istorijsku prekretnicu i veliki korak naprijed za Crnu Goru, a može poslužiti i kao uzor i primjer za EU i druge zemlje kandidate za članstvo.  Kako su istakli, naglasio je da je plan da Crna Gora do kraja ove godine zatvori četiri pregovaračka poglavlja i da, uz nastavak sadašnje dinamike rada i postojanje dobre volje u EU i državama članicama, postane prva naredna članica do kraja punog mandata ove Vlade.

Ivanović je istakao da politika proširenja predstavlja ulaganje u bezbjednu i prosperitetnu Evropu koja mora biti ujedinjena kako ne bi postojao vakum u geostrateškom i političkom smislu. On je, ovom prilikom, ponovio da se Crna Gora snažno zalaže za evropske integracije regiona i da će, kada postane članica EU, nastaviti da podržava politiku otvorenih vrata i pridruživanje svih zemalja koje to žele na osnovu zasluga i napretka koji postignu.

U kontekstu bezbjednosti, osvrnuo se i na geostratešku poziciju i širi značaj Balkana u istorijskom i kulturnom smislu.

„Članstvo u EU takođe znači i različite benefite koje bi države Zapadnog Balkana i njeni građani imali, kao i benefite za samu EU u smislu dobijanja tržišta od nekoliko miliona ljudi, lakšeg poslovanja, slobodnog putovanja, boljeg povezivanja, itd, istakao je Ivanović. Takođe je naglasio da će evropska integracija biti katalizator saradnje i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana i da će mnoge teme koje su opterećivale međudržavne odnose izgubiti na težini“, kazali su iz Vlade Crne Gore.

foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA