Ivanović sa ambasadorima Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske u Crnoj Gori.

Na sastanku sa ambasadorkom Italije Andreinom Marselom, ukazano je na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Italije, koje karakteriše kontinuirani politički dijalog na visokom nivou.

Ivanović je, kako je saopšteno, predstavio prioritete nove Vlade, te prenio interes za daljim jačanjem odnosa sa Italijom, kako na bilateralnom nivou, tako i u kontekstu savezništva u NATO-u, kao i podrške koju Italija pruža Crnoj Gori na evropskom putu.

Ambasadorka Marsela je izrazila zadovoljstvo posvećenošću Vlade integraciji u EU, te ukazala na partnerske i savezničke odnose Crne Gore i Italije, kao i značajne mogućnosti daljeg intenziviranja dijaloga i kontakata, naročito u oblasti ekonomske saradnje.

Susret sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori, Don Meken bio je prilika da se ukaže na odlične odnose i snažno savezništvo koje su Crna Gora i UK izgradili u okviru NATO-a.

Ivanović je istakao da Crna Gora posebno cijeni doprinos britanskih partnera u implementaciji strukturnih reformi u našoj zemlji, kao i to što nastavljaju da pružaju podršku procesima koji doprinose integraciji u EU.

Meken je kazala da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da sarađuje sa Crnom Gorom na njenim spoljnopolitičkim prioritetima.

“Na liniji sadržajnog i dinamičnog političkog dijaloga, ocijenila je da postoji prostor za dalje jačanje saradnje, utemeljene na zajedničkim vrijednostima, kao i savezništvu u okviru NATO-a”, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o bilateralnim kontaktima na visokom nivou, sagovornici su ocijenili veoma značajnim nedavni susret predsjednika Milatovića sa kraljem Čarlsom, naglasivši da ima i posebnu simboliku jer se u 2023. godini obilježava 145. godina od uspostavljanja crnogorsko-britanskih diplomatskih odnosa.

Tokom sastanka sa ambasadorom Turske, Barišem Kalkavanom Ivanović je izrazio zadovoljstvo veoma dobrim, sveukupnim odnosima Crne Gore i Republike Turske.

Kazao je da viševjekovne diplomatske veze i prijateljstvo obavezuju da, sa posvećenošću i zalaganjem, nastavimo da unapređujemo bilateralne odnose i savezništvo.

Ambasador Kalkavan je prenio zainteresovanost Turske za dalje jačanje saradnje sa Crnom Gorom, što je potvrđeno kroz brojne projekte u oblasti ekonomije, ali i turizma, kulture, obrazovanja i odbrane.

“Takođe, obostrano je iskazana spremnost da se intenziviraju kontakti u okviru postojećih, ali i novih inicijativa, koje će dodatno osnažiti odnose dvije zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: MVP

NIKŠIĆ PROGNOZA