Italijanski ministri vjeruju da će Crna Gora postati prva naredna članica EU

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i ministar pravde Andrej Milović učestvovali su u Rimu na radnom ručku čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Mateom Pjantedozijem i ministrom pravde Karlom Nordijem, a italijanski ministri su tom prilikom izrazili uvjerenje da će Crna Gora postati prva naredna članica Evropske unije.

To se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik italijanske Nacionalne agencije za antikorupciju (ANAC) Đuzepe Busia, državni tužilac za borbu protiv mafije Đovani Melilo, kao i komandant Finansijske policije Andrea de Đenaro.

„Sagovornici su izrazili zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora postigla u prethodnom periodu kompletiranjem sastava Ustavnog suda i Sudskog savjeta, kao i izglasavanjem vrhovnog državnog tužioca, ali i imenovanjem glavnog pregovarača. Time su, kako su istakli, stvoreni uslovi za novi zamah u reformskom procesu, koji će omogućiti kvalitetnu i brzu implementaciju reformi u brojnim oblastima, posebno kada je riječ o unaprjeđenju vladavine prava i borbi protiv korupcije, kao i doprinijeti bržem okončanju pregovaračkog procesa sa EU“, navodi se u saopštenju.

Italijanski ministri istakli su da Crna Gora može računati na punu pomoć Italije na reformskom putu, te dodali da postoji spremnost da se podijele znanja i iskustva koja bi značajno unaprijedila kvalitet reformi. „Kada je riječ o pregovaračkom procesu, dodali su da će Italija nastaviti da pruža snažnu podršku našoj zemlji, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24, te izrazili uvjerenje da će Crna Gora postati prva naredna članica Unije“, dodaje se.

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Italija njeguju prijateljske, sadržajne i istorijski bliske veze, koje će se u narednom periodu dodatno produbiti jačanjem saradnje u oblastima od obostranog značaja.

„Na toj liniji, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i njegov italijanski kolega Mateo Pjantedozi potpisali su danas Operativni protokol za borbu protiv droge, koji će dodatno ojačati saradnju crnogorskih i italijanskih organa u suzbijanju krijumčarenja i trgovine narkoticima“, zaključuje se.

Foto: Saša Matić/Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA