Istraživanje holandskog instituta: Rusija finansirala neke političke snage u Crnoj Gori

Nada pojedinih lidera Evropske unije u značajnije smanjenje ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu pokazala se netačnom, rekao je za Radio Slobodna Evropa Voter Zvers, jedan od autora istraživanja o uticaju Rusije na Srbiju, Crnu Goru i BiH, koje je sproveo holandski institut Clingendael.  

Autori istraživanja zaključili su da je ruski uticaj u Srbiji, zapravo „najrasprostranjeniji“, te da „dostiže zabrinjavajući nivo u svim domenima“.

„To važi i za političke kontakte, ekonomske i energetske veze, bezbjednosnu i vojnu saradnju i ruski društveni uticaj putem medija i dezinformacija. U druge dve zemlje ruski uticaj je fragmentiraniji“, objašnjava Zvers u intervjuu za RSE.

Govoreći o Crnoj Gori, rekao je da slabe karike za ruski uticaj u ovoj zemlji vidi u njenoj sajber bezbejdnosti navodeći da je bilo dosta sajber-napada u državi koji se mogu povezati sa Rusijom.

„Slabe karike su između ostalog u sajber bezbjednosti Crne Gore. Vidjeli smo dosta sajber-napada u državi a koji se mogu povezati sa Rusijom. Na primjer, napadi na veb stranice i kritičnu infrastrukturu crnogorske vlade u avgustu 2022. Rusija je takođe finansirala nekoliko političkih snaga u zemlji proteklih godina, iako je njihov uticaj relativno ograničen“, naveo je autor istraživanja.

Kada je u pitanju ruski uticaj u BiH, Zvers kaže da je problem što je Rusija podržavala i ohrabrivala Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, u njegovim secesionističkim ambicijama.

Glavni ruski ciljevi u odnosu na Zapadni Balkan su trostruki, smatraju autori istraživanja ruskog uticaja na Srbiju, BiH i Crnu Goru.

„Prvo, Kremlj nastoji da projektuje status velike sile na globalnom nivou. Drugo, nastoji da opstruira evroatlantske integracije regiona zagovarajući anti NATO i anti EU stavove i intenziviranjem nestabilnosti. Treće, Kremlj koristi Balkan, posebno pitanje Kosova, kao argument za njenu spoljnopolitičku agendu na drugim mestima, naročito nad svojim susednim državama“, navodi se u istraživanju.

Autori istraživanja holandskog instituta smatraju da su mediji i dezinformacije „uspešan alat“ Rusije u širenju svog uticaja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

„Takav uticaj dolazi sa ruskih medija koji su prisutni u tim zemljama, a ruski narativ dolazi i sa lokalnih medija, kao i putem kampanje na društvenim mrežama. Ta politika može da se nastavi još neko vrijeme, ali istovremeno Srbija neće moći mnogo da napreduje u procesu pristupanja EU ako ostane dvosmislena u pogledu svojih geopolitičkih perspektiva“, kazao je Zvers.

On je ocijenio da EU treba da bude principijelna i konsekventna prema Srbiji i drugim kandidatima po svim kriterijumima za pristupanje, uključujući i spoljnopolitičko usklađivanje. I EU bi trebalo da bude glasna o političkim porukama koje ponekad čujemo od srpskog rukovodstva koje su protiv evropskih vrijednosti.

Autor istraživanja je naveo da je Rusija podržavala i ohrabrivala Dodika u njegovim secesionističkim ambicijama i da takvo ponašanje ozbiljno podriva Dejtonski sporazum i slabi stabilnost BiH. 

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA