Istraživanje CGO i ADD: Većina građana Crne Gore smatra da je Njegoš dio crnogorske kulture

Većina građana Crne Gore smatra da je Njegoš dio crnogorske kulture, dok je u Srbiji istog stava svega 4 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) sa AddAcademy, a u saradnji sa Ambasadom Švajcarske.

„Da je Njegoš dio i crnogorske i srpske kulture mišljenja je 65% ispitanika/ca u Srbiji, a isto misli i 36.3% ispitanika/ca u Crnoj Gori. Na drugoj strani, Njegoša kao isključivo dio srpske kulture prepoznaje 22% ispitanika/ca u Srbiji, odnosno 15.8% u Crnoj Gori“, istakli su iz CGO.

Osim toga, iz CGO ističu da uticaj Srpske pravoslavne crkve na unutrašnjopolitičke prilike u Crnoj Gori prepoznaje većina građana/ki u Crnoj Gori, dok je potpuno obrnuta situacija kad je riječ o pogledu iz Srbije.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Uticaj <a href="https://twitter.com/hashtag/SPC?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#SPC</a> na unutrašnjopolitičke prilike u Crnoj Gori prepoznaje većina građana/ki u 🇲🇪, dok je potpuno obrnuta situacija kad je riječ o pogledu iz 🇷🇸.<br>Interesantno je i da skoro 30% ispitanika/ca u CG nema stav o ovom pitanju, 28% cijeni da takav uticaj ne postoji, a u Srbiji… <a href="https://t.co/N1oTSaanQm">pic.twitter.com/N1oTSaanQm</a></p>&mdash; CGO - CCE (@CGOCCE) <a href="https://twitter.com/CGOCCE/status/1720791289942172130?ref_src=twsrc%5Etfw">November 4, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

„Interesantno je i da skoro 30% ispitanika/ca u CG nema stav o ovom pitanju, 28% cijeni da takav uticaj ne postoji, a u Srbiji 1/5 je na poziciji da taj uticaj postoji, ok oko 1/5 nema stav“, navodi se u istraživanju. 

Nalazi su dio projekta “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO sprovodi u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade. Stručnu podršku su pružili agencije Damar i HOW.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA