„Ispunjavanjem privremenih mjerila ne završava se posao“

Državni sekretar MEP-a Bojan Božović kazao je da u svakodnevnoj komunikaciji Vlada dobija sugestije u vezi sa setom zakona koji su pred Evropskom komisijom.

“Neki se odnose na pravosuđe, organizovani kriminal i korupciju, neki na medijske zakone i u skladu sa tim nadležne institucije reaguju i ispravljaju tekst”, kazao je on u emisiji „Akcenti“ na TVCG,

Istakao je da je zbog dorada premijer odlučio da sjednica ne bude u subotu.

“Bilo je nemoguće ove stvari odraditi brže”, kazao je on.

Članica Odbora za evropske integracije Simonida Kordić objašnjava da pred evropskim zvaničnicima čitav set zakona i da je to obiman materijal koji treba da se obradi.

“Ostalo je 31 mjerilo koje nije ispunjeno, dok su 52 mjerila ispunjena”, kazala je Kordić.

Kordić smatra da je neophodna promjena Ustava posebno zbog procesa izbora sudija i predsjednika sudova, kao i seta zakona iz oblasti ljudskih prava.

“Od nas se ne očekuje da ispunimo sve zadatke, već one operativne tačke koje su nam određene”, istakla je Kordić.

Smatra da nam EU ne gleda kroz prste u suštinskim stvarima, ali da imamo pozitivan signal iz Brisela.

Član Odbora za evropske integracije Amer Smailović  vjeruje da će posao biti završen iako je ostalo malo vremena.

“Važno je da dobijemo pozitivno mišljenje i za pravosuđe i medijske zakone. Proces evropskih integracija je dobio zamah nakon deblokade pravosudnih institucija. Imamo pozitivne signale i zahvaljujući globalnim dešavanjima”,smatra Smailović.

Božović objašnjava da se ispunjavanjem privremenih mjerila ne završava posao kada je riječ o pitanjima iz poglavlja 23 i 24.

“Naše kolege iz Skupštine imaće prostora za izmjene i dorade zakona”, dodao je on i objasnio da će što ne bude završeno prelazi u završna mjerila.

Smailović smatra da tužilaštvo i sudstvo moraju pretrpjeti ozbiljne reforme, te da BS nije zadovoljna radom ovih institucija.

Božović je kazao da treba napraviti distinkciju između nezavisnog pravosuđa, ali i odgovornosti sudija i tužilaca za rad.

“Nadamo se da će Tužilački i Sudski savjet imati više mehanizama da ispituju njihov rad ne ulazeći u autonomiju”, naglasio je on.

Kordić smatra da je reforma pravosuđa neophodna kako bismo mogli razgovarati o svim ostalim zakonima, posebno medijskim. 

Niz boljitaka koje možemo dobiti sa pola milijarde iz EU

Božović objašnjava da će nam novac iz EU pomoći za otvaranje škola, vrtića, za zelenu tranziciju.

“Postoji čitav niz boljitaka koji možemo da ostvarimo za tih pola milijarde. Nakon što ispunimo određeni uslov biće puštan taj novac iz tranše, nije zdravo za gotovo”, kaže on.

Božović dodaje da treba ići stepenicu po stepenicu, te da EU očekuje da prvo ispunimo uslove da dobijemo pola milijarde, da bismo jednog dana dobiti četiri ili osam milijardi.

Božović smatra da je Crna Gora 100-procentno usklađena sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

“Smatram da je u ovom trenutku dovoljan dijalog uz uvažavanje međusobnih mišljenja”, kazao je on i dodao da je rezolucija o Jasenovcu nešto što neće prestavljati problem i što se da prevazići. 

Smailović je kazao da ne vidi potrebu da se stalno sukobljavamo sa Hrvatskom koja može uticati na naš evropski put. 

Kada je riječ o rekonstrukciji Vlade, Smailović kaže da je opstanak Vlade doveden u pitanje nakon sukoba sa Demokratama i ultimatuma DNP-a da će uskratiti podršku.

“BS će biti podrška vladi čija je politika usklađena sa evropskom agendom. Naše dalje djelovanje zavisiće od brojnih faktora u komplikovanoj političkoj situaciji”, rekao je poslanik BS-a.

Kordić kaže da je stabilnost Vlade u parlamentu. 

„U mnogim pitanjima se ne slažemo, ali u sprovođenju politike vrlo je važno da je naš magistralni put, put ka EU i tu nema nikakvog sporenja“, kazala je ona. 

Istakla je da su pored EU puta bitni demokratski procesi. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA