Injac: Vjerujem da će naredni dio mandata donijeti benefite svega do sada učinjenog

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac za Gradsku TV govorila je o učinku za godinu dana rukovođenja Glavnim gradom. Injac ističe da je zatekla nesređen sistem bez odgovornosti, kontrole i evidencije, i ako je, dodaje, sistem spolja, možda, izgledao funkcionalno. Zemljište u vlasništvu grada, službeni i socijalni stanovi korišćeni su u privatne svrhe. U poslednjih deset godina je, tvrdi Injac, Glavni grad isplatio 38 miliona eura zbog raznih tužbi koje je Uprava grada gubila na sudu. Gradonačelnica navodi da je pri kraju realizacija aktivnosti na pripremi projekta prečišćavanja otpadnih voda koji je suštinski bitan za dalji razvoj Podgorice.

Upravu grada, na čelu sa gradonačelnicom Injac prošle godine je sačekao nedostatak odgovornosti menadžmenta preduzeća i ustanova kao i u pojedinih službi Glavnog grada. Gradonačelnica ističe da se neodgovorno upravljalo imovinom grada i dodaje da im je cilj da institucije postanu samoodržive.

“Radimo intenzivno na tome, cilj nam je da sistem uspostavimo i da institucije funkcionišu na bolji i efikasniji način. Sada radimo na pripremi primjene različitih oblika aplikacija gdje se može utvrditi odnosno bolje pratiti tok svega jer je nevjerovatno da nemate činjenice o razmjerama svega onoga što je imovina Glavnog grada. To je jako problematično i možda najveći problem“, kazala je Injac.

Ističe da bi stvari  izgledale dugačije da su se nalazila pravovremena i adekvatna rješenja i da su sprječavane određene vrste zloupotreba.

“Prosto nemoguće je da nemate podatke o godišnjim odmorima, pa smo na desetine hiljada eura platili pojedicima. Bilo je slučajeva gde po četiri godine nisu navodno odlazili na godišnji odmor i sve je to otislo iz budžeta građana. Takođe tu su i sudski troškovi, presude protiv glavnog grada. Za deset godina je isplaćeno 38 miliona“, dodaje Injac.

Neracionalni troškovi su uskraćeni, i to pokazuje i suficit preko 12 odsto u prethodnoj godini, dok se i dalje radi na konsolidaciji budžeta Glavnog grada. Grad je finansijski mnogo snažniji nego prije godinu, i to se vidi, kaže Injac, kroz realizaciju mnogih projekata, a neki od njih se trenutno i sprovode.

“Dakle, jugozapadna obilaznica, bulevar Vojislavljevića novim mostom i novim kružnim tokom. Zatim, rekonstrukcija Podgoričanke i privođenje namjeni, adaptacija Jusovače. Postoje i druge ideje, prije svega kada je u pitanju digitalizacija u oblasti saobraćaja, prije svega adaptabilna signalizacija, ali i drugi neki koncepti“, ističe Injac.

Gradonačelnica je najavila i ulaganje u socijalne službe i kulturne ustanove i dodala da vjeruje da će naredni dio mandata donijeti benefite svega što je u ovih godinu dana urađeno i pripremljeno.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA