Injac – Sagarc: Primjenom znanja i iskustava iz Austrije ubrzati razvoj Podgorice

Od izuzetnog značaja je da iskoristimo ostvarene kontakte, znanje i iskustvo, kako bismo stavili u funkciju sve potencijale grada i time sa nivoa lokalne samouprave dali doprinos EU integracijama, kazala je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac na sastanku sa delegacijom austrijske pokrajine Burgenland na čelu sa Kristijanom Sagarcom, poslanikom Evropskog parlamenta.

Kako je saopšteno, tokom sastanka, kojem je prisustvovao i Karl Miler, ambasador Austrije u Crnoj Gori, Injac je predstavila planove razvoja Podgorice, a u čijem ostvarivanju može pomoći saradnja sa međunarodnim stručnjacima i primjena dobrih praksi.

„Cijeneći primjere dobre prakse, izražavam zadovoljstvo što smo u prilici da razgovaramo o projektima koji mogu unaprijediti funkcionisanje Glavnog grada, a samim tim i pobošljati uslove života građanki i građana Podgorice“, kazala je Injac.

Sagarc je predložio potpisivanje sporazuma koji bi definisao oblasti saradnje i ponudio ekspertsku pomoć, posebno naglašavajući iskustvo u korišćenju strukturnih fondova EU.

„Jedna od tema bila je i unapređenje rada gradskih službi kroz organizovanje razmjena i obuka sa kolegama iz Austrije“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Injac je ukazala na potrebu ravnomjernog razvoja urbanih i ruralnih gradskih sredina čemu „može doprinijeti iskustvo gradova čiji predstavnici su članovi delegacije koja je bila u posjeti Glavnom gradu“.

Sastanku je prisustvovala predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović i zamjenici gradonačelnice Luka Rakčević i Danilo Šaranović.

Izvor: Dnevno

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA