Inicijativa 110 NVO i više od 500 istaknutih ličnosti da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Od Vlade Crne Gore 110 nevladinih organizacija (NVO) i više od  500 istaknutih pojedinaca očekuje da naša država kosponzoriše rezoluciju Ujedinjenih nacija o danu sjećanja na genocid u Srebrenici. Iz koalicije tih NVO naglašavaju da je isti zahtjev prema Vladi uputilo i Bošnjačko vijeće, sve opozicione partije, kao i jedna partija koja je dio vlasti.

– Važno je znati da rezolucija ne sadrži ništa što Crna Gora već nije prihvatila 2009. i 2021. godine usvojivši Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici – kazali su iz grupe NVO.

Rezoluciju zajedno sponzorišu 33 države članice Ujedinjenih nacija, među kojima su Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

– Vlada odluku o kosponzorstvu može da objavi do glasanja o rezoluciji u četvrtak 23. maja – rekli su iz koalicije nevladinih organizacija.

Saopštenje potpisuju Jovana Marović (Savjetodavna grupa „Balkan u Evropi“ (BiEPAG)), Dina Bajramspahić (građanska aktivistkinja), Tea Gorjanc Prelević (Akcija za ljudska prava), Daliborka Uljarević (Centar za građansko obrazovanje), Ljupka Kovačević (Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA), Maja Raičević (Centar za ženska prava), Milka Tadić Mijović (Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore), Milica Kovačević (Centar za demokratsku tranziciju), Zorana Marković (Centar za razvoj nevladinih organizacija), Velija Murić (Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava), Olivera Nikolić (Institut za medije), Ivana Vujović (Juventas), Aida Perović (Prima), Jovan Ulićević (Spektra) i Demir Ličina (Udruženje „Štrpci – Protiv zaborava“).

foto:srebrenicamemorial.org

NIKŠIĆ PROGNOZA