Inauguracija predsjednika: Događaj visokog rizika-blokada centra i prilaza Aerodromu

Nakon zvanične potvrde da će se inauguracija novog predsjednika države Jakova Milatovića održati u Podgorici, Uprava policije krenula je sa izradom Plana obezbjeđenja svečanosti, koja je zbog velikog broja stranih i domaćih štićenih ličnosti tretirana kao visokorizični bezbjednosni događaj, saznaju “Vijesti”.

Milatović će 20. maja, u Skupštini Crne Gore, položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore, najavljeno je juče iz parlamenta. Predsjednik, prema Zakonu o predsjedniku, prije stupanja na dužnost, pred poslanicima polaže zakletvu koja glasi:

“Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu”.

Iz Skupštine je saopšteno da je predsjednica parlamenta Danijela Đurović, saglasno Ustavu, za subotu, 20. maj, zakazala treću sjednicu prvog redovnog proljećnjeg zasjedanja u ovoj godini. Uprava policije, kako saznaju “Vijesti”, priprema plan sa najvećim stepenom obezbjeđenja, a broj službenika policije i pozicije na kojimaće biti postavljeni, zavisiće od broja i spiska zvanica koji će prisustvovati inauguraciji. Tokom pravljenja plana Sektor za posebne namjene UP, na čijem je čelu pomoćnik direktora Miloš Rakonjac, očekuje od Protokola predsjednika države podatke sa preciznim spiskom svih gostiju, kako bi napravili detaljnu analizu za najveći stepen obezbjeđenja stranih štićenih ličnosti.

Tog dana očekuje se dolazak stranih štićenih ličnosti, koji prema protokolima UP, moraju biti čuvani po najvećim standardima obezbjeđenja tokom boravka u Crnoj Gori. Najveće mjere zaštite, realizovaće se prema 1. stepenu mjera fizičke, operativno-preventivne i protivdiverzione zaštite u mjestu, ali i u pokretu, što će značiti da će tog dana veliki broj službenika policije biti angažovan u Podgorici, a sasvim izvjesno je i da će uži centar grada i saobraćajnice ka Aerodromu Podgorica, biti bliokirane…

Trasu prolaska stranih delegacija od Aerodroma Podgorica do centra grada, ali i okolinu pregledaće službenici Protivdiverzione zaštite štićenih ličnosti, kako bi se isključila mogućnost bilo kakvog napada, objašnjeno je “Vijestima”. Policija će tog dana najvjerovatnije blokirati glavnu trasu do aerodroma i sve bočne saobraćajnice, kako bi strane delegacije bezbjedno stigle u Skupštinu. Prvi stepen obezbjeđenja predviđa pregled naselja uz saobraćajnice kuda će proći strane delegacije, tako da će službenici Grupe za operativno-preventivni rad, danima prije 20. maja prikupljati podatke od bezbjednosnog značaja.

Ko će sve prisustvovati inaugurisanju još nije poznato, a za to se pita i budući predsjednik. Tako je aktuelni Milo Đukanović 2018. godine, kada je izabran na sadašnju funkciju, odlučio da na inauguraciji ne bude gostiju sa strane, već su tom činu prisustvovali diplomatski kor i predstavnici crnogorskih institucija. Svečano proglašenje predsjednika na sjednici Skupštine održavalo se prethodnih godina u Vladinom domu na Cetinju. U prijestonici je i rezidencija predsjednika države.

Tamo počinje i svako redovno proljećne i ljetnje zasjedanje parlamenta, odnosno održava se prva sjednica. Međutim, Milatović je odlučio da bude inaugurisan u Skupštini Crne Gore, čime je promijenio praksu koju je ustanovio njegov prethodnik. Milatović je prije dva dana na Tviteru poručio da inauguracija treba da bude primjer najviših demokratskih standarda i zato je predviđe- ” na u Skupštini Crne Gore.

Izvor: Vijesti

foto:Pres

NIKŠIĆ PROGNOZA