Inac: Za iscjeljenje biće potrebne decenije

Za iscjeljenje biće potrebne godine, pa i decenije, upravo to je ono što najviše zamjeram prethodnoj vlasti, jer sve drugo je moguće, donekle ili u potpunosti, ispraviti, rekla je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice u intervjuu za „Politiku“, odgovarajući na pitanje šta najviše zamjera prethodnicima. Ona je tu apostrofirala višedecenijsku vlast na čelu sa DPS-om koja koja je „u glavnom gradu dovela do urušavanja sistema, kao i relativizacije protivpravnih radnji i anomalija“.

–U samo nekoliko mjeseci uspjeli smo da, promjenom upravljačke strukture u preduzećima, službama i javnim ustanovama, napravimo brojne uštede, vratimo određena dugovanja i radimo na planu budućeg razvoja Podgorice. Ponosna sam na postignuto za ovaj kratak period, posebno imajući u vidu kompleksan proces tranzicije vlasti, kroz koji još uvijek prolazimo – rekla je Injac.

Na pitanje koji dio Podgorice najviše voli rekla je da je odrasla na Zabjelu, pa je samim tim emocije vežu za taj dio grada.

–U drugim djelovima grada su smještene institucije u kojima sam učila, studirala i radila, tako da i ti djelovi grada imaju poseban značaj za mene. Volim duh stare Podgorice koji živi u Staroj varoši, i sva druga istorijski i kulturno značajna jezgra grada. Kao neko ko se rekreativno bavi sportom i ko je ljubitelj prirode, mnogo sam vremena provela u seoskim područjima i prigradskim naseljima u okolini Podgorice. Tako da je veoma teško izdvojiti omiljeni dio, ali sigurno da tu spadaju ona mjesta za koje me vežu porodične uspomene – kaže Injac.

Podgorica je grad uspavanog centra, kaže gradonačelnica.

– Ulogu centra preuzimalo je više djelova grada u poslednjih nekoliko godina. Ipak, centar je tamo gde je u dužem vremenskom periodu stvaran identitet grada, čime je obezbijeđena naša trajna prepoznatljivost. Trg nezavisnosti i šetačke zone u neposrednoj blizini moraju u svakom smislu postati izlog grada, a u planu je i stavljanje u funkciju objekta stare „robne kuće“ i stvaranje kreativnih „habova“ u užem gradskom jezgru. Kada rekonstrukcije određenih ulica budu završene, kao i veći broj staza za pješake, verujem da će srce grada povratiti svoj ritam – kaže Injac.

Foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA