„Imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata u oblasti rodne ravnopravnosti“

U gradskom parlamentu među ženama postoji interesovanje za učešće u političkom životu, za rad i doprinos u procesu donošenja odluka. Svakako, prostor za unaprjeđenje uvijek postoji, pa bi budući napori trebali biti usmjereni na konkretne mjere koje bi osigurale da žene dodatno doprinesu kreiranju politika, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, tokom panel diskusije koja je održana juče u organizaciji Centra za ženska prava, uz podršku Australian Aid-a.

U tom kontekstu, Borovinić Bojović je kazala da svjesna je da, kao žena koja vodi gradski parlament, ima posebnu odgovornost da doprinese ostvarenju rezultata ne samo projektovanih u nacionalnim strategijama i lokalnim akcionim planovima, već, kako kaže, “i onih širih, društvenih, koji se direktno tiču žena”.

U saopštenju za medije navodi se da panel diskusija pod nazivom „Između doživljaja i stvarnosti, kako se primjenjuju politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori“, okupila je zainteresovane strane koje su diskutovale o tome da li se suštinski poboljšao položaj žena i djevojčica u Crnoj Gori.

“Za mnoge političarke, a to mogu posvjedočiti, nije ugodno djelovati u javnoj sferi u kojoj smo često izložene diskriminaciji, omalovažavanju i govoru mržnje. Nije ugodno, ali je potrebno. I nije samo potrebno, već to predstavlja fundamentalnu nužnost. Smatram da upravo kroz nelagodu koju kreira društvo koje toleriše mizoginiju i marginalizaciju, žena može da osvijesti svoju snagu”, zaključila je Borovinić Bojović.

Na panelu se, pored predsjednice Skupštine Glavnog grada, prisutnima obratio Daniel Joseph Emery, ambasador Australije za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, Jelenka Andrić, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore, Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, Marija Đurašković, predstavnica Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, i Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava.

Foto: Glavni grad Podgorica

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA