Ibrahimović u Njujorku: Jačanje transatlantskog partnerstva doprinosi globalnoj sigurnosti

Jedini način da adekvatno odgovorimo na rastuće prijetnje i izazove jeste da još bliže sarađujemo i jačamo integritet i kolektivnu bezbjednost, ali i da napredujemo ka cilju koji dijele sve države Zapadnog Balkana- članstvu u Evropskoj uniji. U tome nam, i kroz format A5, pomažu partnerske i prijateljske zemlje, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

On je učestvovao na radnom doručku za šefove diplomatija zemalja članica Američko-jadranske povelje, na poziv ministra vanjskih poslova Albanije Iglija Hasanija, u okviru predsjedavanja te zemlje inicijativom A5 koju čine: Crna Gora, Sjedinjene Američke Države, Republika Albanija, Republika Hrvatska, Sjeverna Makedonija, kao i zemlje posmatrači: Republika Srbija i Republika Kosovo, a sastanku je prisustvovao i pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O’Brajen.

“Potpredsjednik Ibrahimović je kazao da inicijativa A5 predstavlja simbol zajedničkih vrijednosti i bliske saradnje, s ciljem ostvarenja vizije stabilnog i prosperitetnog regiona . Ocijenio je da, iako izazovi s kojima se suočava svijet, otežavaju ostvarenje tog cilja, A5 ispunjava svoju misiju”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ibrahimović je, kako su kazali sinoć u Njujorku, učestvovao i na transatlantskoj večeri za ministre vanjskih poslova koju je, na marginama Generalne skupštine UN-a, organizovao državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken.

“U fokusu razgovora bili su modaliteti za dalje jačanje transatlantske saradnje, posebno važne u vremenu rastućih sukoba i narušene globalne bezbjednosti. Osvrnuli su se na agresiju Rusije
u Ukrajini, kao i na neophodnost očuvanja stabilnosti i još bliže saradnje SAD-a i evropskih država u suočavanju sa brojnim globalnim izazovima, naročito hibridnim prijetnjama”, navodi se u saopštenju.

Ministar Ibrahimović je, kako su zaključili, kazao da Crna Gora ostaje pouzdan partner i kredibilna NATO saveznica, koja je u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu i evroatlantskom prostoru.

On je naglasio da je transatlantsko partnerstvo od suštinskog značaja za prevazilaženje aktuelnih političkih, ekonomskih i bezbjednosnih izazova, te jačanje globalne stabilnosti, posebno u trenutnom geopolitičkom kontekstu.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA