Ibrahimović u Njujorku: Brojni bilateralni susreti, Crna Gora pouzdan partner

Na marginama prvog dana učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović imao je niz bilateralnih susreta i učestvovao na ministarskom događaju o vještačkoj inteligenciji, čiji domaćin je bio američki državni sekretar Entoni Blinken.
Na sastanku sa generalnom sekretarkom OEBS-a Kejt Feron, ministar je kazao da Crna Gora izražava snažnu podršku radu OEBS-a i izuzetno cijeni doprinos Misije u Crnoj Gori reformskim procesima, koji su od značaja kako za dalji institucionalni razvoj, tako i u kontekstu evropske agende naše države.

– U aktuelnim geopolitičkim okolnostima, uloga OEBS-a, kao i jačanje multilateralizma, od posebnog su značaja, kazao je ministar.

image
image

Uz ocjenu da je Crna Gora pouzdan partner, sagovornici su se saglasili da je za ispunjenje mandata OEBS-a neophodno da sve zemlje učesnice pokažu posvećenost, razumijevanje i političku volju.

Danas u Njujorku, ministar Ibrahimović se sastao sa ministrom vanjskih poslova Tunisa Mohamedom Ali Naftijem, s kojim je potpisao i Sporazum o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija, što je važan korak naprijed ka dinamičnijim bilateralnim kontaktima i redovnim konsultacijama o pitanjima od obostranog interesa. Ocijenjeno je da potpisivanje sporazima predstavlja podsticaj daljem razvoju međudržavnih odnosa, te da postoje brojni potencijali za bližu saradnju, naročito u oblastima turizma, obnovljivih izvora energije, kulture i obrazovanja.

Naglašeno je da pored bilateralnih kontakata Crna Gora i Tunis sarađuju u okviru Unije za Mediteran, kao i na multilateralnom planu, što je, kako su istakli, dodatan podsticaj za intenziviranje saradnje na bilateralnom planu.

image

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Bugarske Ivanom Kondovim, ukazano je na veoma dobre bilateralne odnose i saradnju u kontekstu približavanja Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji. Ministar Ibrahimović je kazao da je Crna Gora na odličnom putu da postane prva naredna članica i da je podrška prijateljskih zemalja na ekspertskom i političkom nivou, veoma važna.

– Naš cilj je da sprovedemo neophodne reforme u što skorijem roku i vjeujem da smo dosadašnjim rezultatima pokazali odlučnost, posvećenost ali i spremnost, dodao je.

foto:MVP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA