Hrebičkova: Češka će nastaviti da podržava evropski put Crne Gore

Češka će nastaviti da podržava Crnu Goru na evropskom putu, poručila je češka ambasadorka Janina Hrebičkova i dodala da vjeruje da će rezultati reformskog procesa u Crnoj Gori doprinijeti unaprijeđenju odnosa sa Evropskom unijom (EU).

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je resorni ministar Dragan Krapović razgovarao sa Hrebičkovom o značaju savezničkih odnosa i pouzdanog partnerstva Crne Gore i Češke.

„Hrebičkova je izrazila uvjerenje da će Češka nastaviti sa podrškom evropskom putu Crne Gore, te da će rezultati reformskog procesa u Crnoj Gori doprinijeti unaprijeđenju odnosa sa EU“, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da je Češka spremna za proširenje saradnje sa Crnom Gorom, ističući značaj savezničkih odnosa i pouzdanog partnerstva koje obje države održavaju dugi niz godina.

Krapović je, kako je saopšteno, zahvalio na političkoj podršci Češke progresu Crne Gore ka EU, kao i na podršci tokom češkog predsjedavanja incijativom Odbrambena saradnja država Srednje Evrope i Zapadnog Balkana (CEDC+WB).

On je naglasio da je Crna Gora posvećena kredibilnom članstvu u NATO savezu, te da je u potpunosti uskladila svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU.

Prema riječima Krapovića, Vlada aktivno sprovodi reformske procese sa ciljem ostvarivanja napretka na evropskom putu Crne Gore.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja o bezbjednosnoj situaciji u regionu i svijetu.

„Te istakli spremnost za unaprijeđenje odbrambene saradnje, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa drugim partnerskim i savezničkim zemljama u okviru regionalnih inicijativa u čijem radu obje države učestvuju“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su, tokom sastanka, predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Češke upoznali Krapovića sa kapacitetima njihove odbrambene industrije, i da su razmatrane mogućnosti za ostvarivanje saradnje u tom domenu.

Foto: MOD

NIKŠIĆ PROGNOZA