„HGI će podržati bojkot popisa ako se odnos vlasti ne promijeni“

Hrvatska građanska inicijativa podržaće bojkot popisa ukoliko se odnos vlasti prema tom pitanju ne promijeni, kazao je lider te partije Adrijan Vuksanović.

Ukoliko vlada bude formirana uz učešće bivšeg DF-a, dodaje, Crnoj Gori prijeti politička i ekonomska izolacija.

Puno činjenica, ističe Vuksanović, daje za pravo sumnjama da će popis biti neregularan – od uplitanja Srbije do toga da predstavnika opozicije nema među instruktorima, ali ni u organima zaduženim za prethodna dva popisa, kao ni međunarodnog monitoringa.

– Ako se neke stvari drastično ne promijene ja nisam protiv toga da se uđe u bojkot popisa jer vidimo s druge strane jednu silu koja se ne obazire na sve ovo što smo pobrojali, a ima još toga, već da se pošto poto sprovede što jasno aludira da će to imati neke svoje dalje političke implikacije i neke dalje uticaje na procese u Crnoj Gori – naglašava Vuksanović.

I u pregovorima o formiranju vlade, dodaje, nemoguće je ne primjetiti uticaj Srbije.

– Očigledan je njihov interes da kreiraju vladu po njihovoj mjeri i u ovom trenutku oni su, na žalost, blizu toga. Kada kažem na žalost, to kažem prevashodno zbog toga što je to nešto što će u jednom dobrom dijelu ugroziti državni subjektivitet Crne Gore. Sve ovo što vidimo da se radi ima za cilj da se pokaže da je država Crna Gora zapravo neodrživa i da treba tražiti neka druga alternativna rješenja, ali to nije ništa novo – kazao je Vuksanović.

Ukoliko takva Vlada bude konstituisana, Crnoj Gori, smatra, prijeti ekonomska, ali i politička izolacija od strane međunarodne zajednice.

– Vi znate dobro da sui određene ambasade jasno rekle šta misle ako dođe do kreiranja ovakve vlasti. To vam je potpuno jasno. Nije to samo na verbalan način iskazano, to ima neke svoje konsekvence. Postoji realna opasnost da ekonomski dodatno se iscrpimo i oslabimo jer nećemo imati nijednu infuziju sa strane koja će nam biti neophodna – smatra lider HGI.

Hrvatska građanska inicijativa, poručuje Vuksanović, neće praviti kompromise sa onima koji Ratka Mladića smatraju herojem, ne priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid i i odbijaju da jasno osude rusku agresiju na Ukrajinu.

Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA