Herasymenko: Ako padne Ukrajina, NATO će biti u ratu sa Rusijom

Atlantski savez Crne Gore danas je u Podgorici organizovao panel diskusiju “Izazovi i prilike za mir u Ukrajini : Euro-atlantska perspektiva”, kako bi ukrstili evropske i transatlantske perspektive, i stvorili platformu za dijalog, razumijevanje i analizu odraza ruske agresije u Ukrajini na region Zapadnog Balkana.

Događaj je otvorila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić koja je istakla je da je zabrinjavajuća devastacija principa međunarodnih političkih odnosa na kojima je izgrađena moderna bezbjednosna struktura i da su se oni pokazali ranjivim pred “ruskim neoimperijalističkim namjerama“.

“Ulazak u treću godinu ruske agresije na Ukrajinu pokazao da se Rusija uspješno prilagođava novonastalim okolnostima, kao i da pronalazi nove kanale za hibridno djelovanje. Pri tome je postalo potpuno očigledno da je cilj ostao isti – podriti Zapadne demokratske vrijednosti, podriti NATO alijansu. Kremlj pokušava da izazove podjele kako u Evropskoj uniji, tako i među transatlantskim partnerima kako bi ih doveo u situaciju da učine ustupke na račun Ukrajine i to ustupke teritorijalnog i političkog karaktera,” kazala je Pejanović Đurišić.

Istakla je da je Crna Gora kao odgovorna članica NATO-a, kao i kandidat za članstvo u EU davala doprinos Ukrajini, te podsjetila da je na rusku agresiju odgovoreno usaglašavanjem sa EU povodom uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji.

“Takođe, od početka sukoba Crna Gora je, u skladu sa podacima Kancelarije UN-a u Crnoj Gori, primila preko 95.000 Ukrajinaca, sa više od 34.000 onih koji su odlučili da ostanu u našoj zemlji, a Vlada je produžila privremenu zaštitu za ukrajinske izbjeglice do marta ove godine. Uporedni podaci pokazuju da smo primili najveći broj izbjeglica iz Ukrajine u odnosu na broj stanovnika, čime je još jednom pokazan visok stepen solidarnosti prema ljudima u nevolji koji istorijski karakteriše crnogorsko društvo,” dodala je Pejanović Đurišić.

Na ovakvoj podršci Crne Gore ukrajinskom stanovništvu zahvalio se ambasador Ukrajine u Crnoj Gori, Oleh Herasymenko, te istakao da sve više evropskih lidera uviđa da Rusija mora biti poražena u Ukrajini kako bi se spriječilo da se mnogo veća katastrofa desi u Evropi.

„Znamo da ako je Putin uspješan ovdje, neće stati. Nastaviće da napreduje u Evropi. Ako padne Ukrajina, NATO će biti u ratu sa Rusijom. Pred sami početak rata ministar Koleba je govorio da bi početak rata izazvao ogromnu krizu. Lojd Ostin je istakao da Rusija mora biti poražena u Ukrajini. Mi tu branimo evropske vrijednosti“, rekao je Herasymenko.

Ambasador je ukazao na trenutnu tešku situaciju u Ukrajini i istako da iako Ukrajinci žele mir moraju da odgovore na agresiju.

“Vidimo milione ljudi koji su uništeni, porodice koje neće nikad biti srećne. U Avdejevki, odmah po zauzimanju grada, Rusi su počeli sa zločinima. Ne postoji zločin koji Rusija nije počinila u Ukrajini. Ukrajinci znaju za šta se bore. Moramo se boriti da preživimo i izdržaćemo. Ukrajinci žele mir više nego bilo koja druga nacija, ali nećemo dozvoliti Rusima da nas ubijaju niti ćemo dozvoliti predaju svoje zemlje. Naša zemlja plaća skupu cijenu posljednjih 10 godina. Moramo shvatiti našu euroatlantsku perspektivu. I to je najrealniji način mira u Ukrajini“, poručio je Herasymenko.

Nakon zvaničnog otvaranja uslijedila je panel diskusija u kojoj su učestvovali Dragan Krapović, Ministar odbrane Crne Gore; Judy Rising Reinke, Ambasadorka SAD u Crnoj Gori; Oleh Herasymenko, Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori; Momčilo Radulović, Predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore.

foto:Media Biro

NIKŠIĆ PROGNOZA