Hajduković pisao Skupštini: Zašto nećete koncentracionu Vladu?

Crnogorski naučnik Dragan Hajduković uputio je Skupštini Crne Gore otvoreno pismo u kojem traži od novog saziva da na prvo mjesto stave Crnu Goru i odluče se za koncentracionu Vladu, ili, kako navodi, bar javno kažu zašto su protiv nje.

Pismo Hajdukovića prenosimo u cjelosti:

„Počeću sa neospornom istinom. Kratko i jasno rečeno, svojim djelovanjem od Referenduma 2006 godine do danas, profesionalni političari su postali kolektivne ubice Crne Gore. Umjesto da za ovih 17 godina, po kvalitetu života gradjana postanemo najbolja država Evrope i svijeta, Crna Gora je dovedena na prag nestajanja.

Do sada sam mnogo puta objasnio ove riječi i neću ih ponovo objašnjavati. U ovom trenutku jedino je važno kako da Crna Gora ustane sa samrtničke postelje. Ustajanje sa samrtnicke postelje je moguće jedino ako svi vi pokazete maksimalnu odgovornost, prevazidjete stravične podjele i stavite Crnu Goru na prvo mjesto ispred svih ličnih i partijskih interesa.

Nema savršenog rešenja ali s obzirom na dramatičnu situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi, najbolje rešenje je poštovanje volje SVIH gradjana, a to znači koncentraciona Vlada. Da podsjetim koncentraciona Vlada je Vlada u kojoj proporcionalno broju poslanika u Skupštini (dakle proporcionalno izbornoj volji gradjana) učestvuju sve političke partije (dakle i PES i Demokrate, i DF i DPS i svi ostali).

Na Vama i budućem mandataru je da utvrdite detalje koncentracione Vlade a ja ću, jedino da bi gradjanima bilo jasnije, kao ilustraciju skicirati kako bi mogla da izgleda koncentraciona Vlada, ako bi (kao što je već razgovarano) vladu činili predsjednik Vlade i 21 ministar. Predsjednik Vlade gospodin Spajić, 4 ministarska mjesta (u duhu pozitivne diskriminacije) manjinama, preostalih 17 ministarskih mjesta svim ostalim parlamentarnim partijama, matematički izračunato prema njihovoj snazi izrazenoj brojem poslanika (manje partije čiji broj poslanika nije dovoljan za ministarsko mjesto bi dobile neka od drugih značajnih mjesta u ministarstvima). U ovom slučaju matematički račun (koji ne može očuvati idealnu proporcionalnost jer je broj ministara cijeli broj) bi dao sledeći rezultat: 6 ministarskih mjesta listi Evropa sad, 5 ministarskih mjesta listi Zajedno koju je predvodio DPS, 3 ministarska mjesta listi koju je činilo jezgro bivseg DF, 3 ministarska mjesta listi Demokrata i Ure.

Šta je alternativa koncentracionoj Vladi? Alternativa je nastavak podjela, ili Vlada koju nažalost značajan dio gradjana smatra „anticrnogorskom“ ili Vlada koju takodje značajan dio gradjana smatra „antisrpskom“.

Vjerujem da je savez Evrope sad i Demokrata stabilan, ali to je samo 31 poslanik.

Prva i najočiglednija mogućnost je da se Evropi sad i Demokratama pridruzi 13 poslanika sa liste čiji je nosilac bio gospodin Milan Knezević (bivsi DF) i 2 poslanika SNP; bila bi to Vlada vjerovatno bez manjina, sa podrškom 46 poslanika, ali sumnjiva Evropskoj uniji u koju želimo da udjemo i od dijela gradjana gledana kao „anticrnogorska“.

Druga mogućnost je da se Evropi sad i Demokratama pridruzi 10 poslanika manjina, ali to je ukupno samo 41 poslanik. Ova mogućnost bi bila mnogo ozbiljnija da se manjinama pridruzi i 5 poslanika koji su bili na listi zajedno sa DPS, ali nijesu članovi DPS. Pozivam manjine i 5 poslanika koji nijesu članovi DPS da se odmah sastanu i razgovaraju na ovu temu; neoprostivo je ne razmotriti takvu mogućnost. Mana ove vlade bi bila što je dio gradjana doživljava kao antisrpsku.

Poštovani poslanici molim Vas da u vašim razmišljanjima Crnu Goru stavite na prvo mjesto i odlučite se za koncentracionu Vladu ili bar javno kazete zašto ste protiv nje“, zaključio je Hajduković.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA