Hajduković pisao DPS-u: Vaši lideri da odu u penziju i da ne vladaju iz sijenke

Crnogorski naučnik Dragan Hajduković uputo je otvoreno pismo Demokratskoj partiji socijalista u kojem im, između ostalog, poručuje da ta partija može postati prihvatljiv koalicioni partner i dio buduće vlasti, jedino ako svi njihovi lideri koji su od referenduma do danas 12 ili više godina vodili državu odu u trajnu političku penziju, da ne vladaju partijom iz sjenke i ne pojavljuju se u izbornoj kampanji. Neprocjenjiva je, dodaje Hajduković, šteta za Crnu Goru što takva radikalna reforma DPS i dolazak mladih snaga nije urađena još u septembru 2020.

Pismo Hajdukovća prenosimo integralno:

„Vaš dug i obaveza prema Crnoj Gori i građanima koji glasaju za vas je da postanete prihvatljiv koalicioni partner bar dijelu partija kojima ste sada neprihvatljivi. DPS može postati prihvatljiv koalicioni partner i dio buduće vlade nacionalnog spasa, jedino ako svi vaši lideri koji su od Referenduma do danas 12 ili više godina vodili državu, pošteno i odgovorno odu u trajnu političku penziju, ne vladaju partijom iz sjenke i ne pojavljuju se u izbornoj kampanji.

Spadam u one koji smatraju da je vaša partija, katastrofalno lošim vođenjem države od Referenduma 2006 do izbornog poraza 2020, dovela Crnu Goru na samrtničku postelju. Katastrofalno lošim radom, vaši lideri iz toga perioda su ubili referendumsku energiju, nadu i san; da se razumijemo ne govorim o njima kao ljudima nego o rezultatima njihovog rada. Od Referenduma do danas je bilo dovoljno vremena da Crna Gora (uz znanje, mudrost i projekat „ekološke države“), po kvalitetu života gradjana postane najbolja država Evrope i svijeta. Kvalitet države je najbolja odbrana države i najbolji (ako ne i jedini) način unutrašnjeg pomirenja. Kvalitetna država je interes svih gradjana Crne Gore a za one građane koji su Crnogorci, kvalitet države je jedina odbrana od planskog istrebljenja Crnogoraca, kome smo (iako mnogi toga nijesu svjesni) izloženi već treći vijek. Dugi niz godina uzalud upozoravam da je sudbina samostalne Crne Gore i Crnogoraca ili izuzetnost ili nestanak. Zbog unutrašnjih podjela i okruženja, Crna Gora nije održiva kao loša ili osrednja državica. Crna Gora može biti dugovječna jedino kao izuzetno kvalitetna država koju (zbog njenog kvaliteta i svjetskog ugleda) voli i kojom se ponosi ogromna većina građana.

Uprkos ovim nažalost tačnim ocjenama (koje ću detaljnije obrazložiti na kraju pisma) smatram da u ovom istorijskom trenutku za Crnu Goru nije dobro dalje slabljenje DPS i politička izolacija DPS od ostalih političkih partija. Na izborima 11 juna DPS će po broju glasova osvojiti drugo mjesto, ali to je uzaludan rezultat, koji Crnoj Gori ništa ne koristi, ukoliko DPS ostane izolovana partija od koje svi bježe; partija koja je svima neprihvatljiv koalicioni partner.

Vaš dug i obaveza prema Crnoj Gori i građanima koji glasaju za vas je da postanete prihvatljiv koalicioni partner bar dijelu partija kojima ste do sada bili neprihvatljivi. DPS može postati prihvatljiv koalicioni partner jedino ako svi vaši lideri koji su od Referenduma do danas 12 ili više godina vodili državu, pošteno i odgovorno odu u trajnu političku penziju, ne vladaju partijom iz sjenke i ne pojavljuju se u izbornoj kampanji. Neprocjenjiva je šteta za Crnu Goru što takva radikalna reforma DPS i dolazak mladih snaga, nije uradjena još u septembru 2020, odmah poslije izbornog poraza; da je tako urađeno DPS bi na izborima 11 juna vjerovatno bio prvi po broju osvojenih glasova, a što je još važnije prihvatljiv koalicioni partner. Upornost starih snaga DPS da zadrže što više moći i uticaja je bezočna sebičnost i neprocjenjiva šteta za Crnu Goru.

Glas za DPS kao izolovanu političku partiju nije koristan za Crnu Goru. Glas za DPS je koristan Crnoj Gori jedino ako DPS učini potrebni napor da postane prihvatljiv koalicioni partner i učesnik buduće vlade nacionalnog spasa na kojoj bi trebalo da insistiraju i manjinski narodi u Crnoj Gori.

Podmlađeni DPS (sa nultim uticajem starih snaga) bi mogao imati još jednu veliku prednost; visok stepen unutrašnje sloge za razliku od ostalih političkih partija u kojima postoje duboke unutrašnje podjele.

Na kraju da samo djelimično (lista bi mogla biti mnogo duža) obrazložim riječi da je Crna Gora na samrtničkoj postelji.

– Nanijeta je ogromna šteta ljepoti, šarmu i ekonomskoj vrijednosti crnogorske teritorije.

– Trošimo više od pola milijarde godišnje na uvoz hrane često sumnjivog kvaliteta; praktično trujemo građane , umjesto da su iskorišćeni naši ogromni potencijali za proizvodnju zdrave hrane.

– Na pragu smo dužnickog ropstva; beba u kolijevci duguje preko 6000 eura, a na svaku četvoročlanu porodicu dolazi preko 25 hiljada eura državnog duga.

– Iz Crne Gore se zbog beznađa iselio ogroman broj građana a primili smo preko 100 hiljada izbjeglica što je dramatična i opasna promjena strukture stanovništva; moglo bi se reći etničko punjenje.

– Kako je moguće da u ovako maloj državi postoji više desetina hiljada kupljenih diploma, a naši osnovci i srednjoškolci na svim testiranjima imaju gore znanje od svojih vršnjaka u Evropi.

Da skratim, katastrofalno lošim vođenjem države i stvaranjem društva sa poremećenim sistemom vrijednosti doživjeli smo pad na svim poljima, od čega je najstrašniji ljudski pad. Izbori 11 juna su poslednja šansa da Crna Gora ustane sa samrtničke postelje i krene putem preporoda. Taj preporod je teško moguć ako se DPS ne pojavi kao prihvatljiv koalicioni partner i dio nove Vlade Crne Gore, vlade nacionalnog spasa sa dvotrećinskom podrškom u parlamentu; dakle početak preporoda je teško moguć bez potpuno podmlađene Demokratske partije socijalista sa nultim prisustvom i uticajem starijih generacija.

Trgnite se u poslednjem trenutku. Ne dozvolite da istorija vašu partiju i vašeg lidera, zbog katastrofalno lošeg rada poslije Referenduma, pamti na način na koji se pamti majka koja je ubila svoje tek rođeno dijete“, naveo je Hajduković. 

Izvor: Dnevno

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA