Hadžić: Vladu je moguće formirati do 1. septembra

Novu Vladu Crne Gore je moguće formirati od 1. septembra i to bi bilo odgovorno prema građanima, kazao je u izjavi za Portal RTCG nezavisni poslanik sa liste Pokreta „Evropa sad“ Seid Hadžić.

„Mislim da se svi pojedinačno moramo potruditi da izbjegnemo politikantsku praksu i kalkulantske odluke. Dakle, moramo imati političku odgovornost koja bi pratila ozbiljnost trenutka“, istakao je Hadžić. 

Poručio je da bi se eventualnim odlaganjem formiranja Vlade ušlo u političku nestabilnost.

„To u najvećoj mjeri utiče na ekonomske aktivnosti i otežava razvoj ekonomije. Direktno bismo naštetili svakom građaninu na koje smo, čini mi se, svi zaboravili u ovoj postizbornoj fazi“, naveo je Hadžić. 

Prema njegovim riječima, epilog dosadašnjih razgovora između Milojka Spajića i predstavnika pojedinih političkih subjekata je visok stepen usaglašavanja o formiranju 44. Vlade.

„Konsultacije kod predsjednika Jakova Milatovića su završene ekspresno i očekivano Spajić je dobio mandat da sastavi 44. Vladu. Lično očekujem da se vrlo brzo formira Vlada, jer je prijeko potrebna institucionalna stabilnost države, kako bi se nastavio sveukupni razvoj države i ubrzao put ka EU“, smatra Hadžić. 

Sa druge strane, nezavisni poslanik PES-a tvrdi da nas očekuje ekonomski teška jesen.

Ako je tačno da su se neke institucije oglasile da im nedostaje sredstava da isplate zarade upošljenih do kraja godine, onda nas čekaju veliki izazovi. 

„To bi zahtijevalo eventualni rebalans budžeta ili novo zaduživanje. Mnogo zakona čeka skupštinsku proceduru. Parlament mora profunkcionisati što prije. Čekaju nas pune ruke posla“, zaključio je Hadžić. 

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA