Hadžić: Vjerujem da će vlada imati podršku značajno više od 41 poslanika

Nezavisni poslanički kandidat sa liste Evropa sad Seid Hadžić kazao je u razgovoru za Portal RTCG kako očekuje da će novu vladu podržati značajno veći broj od 41 poslanika, te da ne zna da li će svi naći mjesto u vladi ali vjeruje u odgovoran odnos prema građanima od svih izabranih predstavnika u Skupštini Crne Gore.

Hadžić, čiji mandat će biti potvrđen na konstitutivnoj sjednici parlamenta uskoro, kazao je kako ovu vladu vidi kroz prizmu nekoliko načela. 

„Ova Vlada ne smije biti vlada koja će samo zadovoljiti partijske interese, već suštinski treba rješavati mnogobrojne probleme u našoj državi po pitanju standarda građana, zdravstva, investicija, plata, penzija i slično. Vlada treba da bude sastavljena od kompetentnih i stručnih kadrova. I 44. vlada Crne Gore treba da bude nesumnjivo evropska u pravom smislu te riječi i reformska na svim poljima ka uspostavi vladavine prava. Prije svega bi trebalo da bude ona koja garantuje mir i stabilnost, garantuje održiv privredni rast, i kontinuitet promjena“, istakao je Hadžić. 

On je naveo da je izlaznost na prethodnim vanrednim parlamentarnim izborima pokazala određeni stepen umora i razočaranja kod birača usljed nemogućnosti pobjednika prethodnih parlamentarnih izbora da ostvare stabilnu većinu u parlamentu.

„Kao posljedicu takve političke realnosti imali smo i imamo institucije koje funkcionišu već duži vremenski period u v.d. stanju, sa čestim kadrovskim promjenama što je izazvalo veliku nestabilnost i pad povjerenja građana u eventualne promjene. Ponavljanje ovakve greške bi moglo dovesti do trajne apatije birača, što bi u budućnosti posljedično dovelo do male izlaznosti i omogućilo povratak na scenu političkih subjekata kojima je mjesto u prošlosti. S druge strane, iz rezultata Pokreta Evropa sad na svim izbornim ciklusima u prethodnih godinu dana jasno se tumači potreba građana da se vlast brine o ekonomskoj zbilji i da ekonomski rezultati koji su opipljivi za građane (kao što je projekat Evropa sad) vrlo lako eliminišu teme “svađalice” koje su nam dominantno plasirane u svim izbornim ciklusima prethodnih 30 godina usljed nedostatka konkretne ekonomske aktivnosti“ smatra Hadžić.

Po njegovom sudu, potrebna „nam je Vlada kontinuiteta pozitivnih promjena čija bi dominantna aktivnost bila usmjerena ka poboljšanju ekonomskog standarda građana“.

„Ključni prioriteti 44 vlade treba da budu institucionalna stabilnost (izbor svih sudija u punom mandatu, izbor tužilaštva u punom mandatu), nastavak borbe protiv korupcije i kriminala, finansijska stabilnost države i nastavak izgradnje ključnih kapitalnih projekata i ono što je možda i najvažnije je to da se moramo što prije pridružiti Evropskoj uniji. Od naredne Vlade takođe očekujem drugačiji odnos prema bošnjačkom narodu od onoga koji je uspostavio DPS, a nažalost preuzela aktuelna ekipa prilikom formiranja manjinske Vlade. Dakle, očekujem promociju kvalitetnog kadra iz redova bošnjačkog naroda u odnosu na kvantitet bez ikakvog kriterijuma. Za ove programske ciljeve smo i dobili podršku građana na izborima, to moramo i opravdati“, ocjenjuje Hadžić. 

On navodi kako vjeruje da će nova vlada ispuniti pun mandat. 

„Za formiranje vlade potrebno je minimum 41 poslanik, koji će podržati izbor vlade, ja očekujem da ovu Vladu podrži značajno veći broj od 41, da li će svi naći mjesto u vladi ne znam, ali vjerujem u odgovoran odnos prema građanima od svih izabranih predstavnika u Skupštini Crne Gore. Vjerujem da će 44. vlada odraditi puni mandat i uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju. Važno je istaći i da stabilnost vlade ne zavisi toliko od broja potpisa podrške i generalno podrške u parlamentu koliko od posvećenosti većine zajedničkom cilju. Poznato nam je da i vlade čija je okosnica bio DPS nisu imale izraženije većine, ali su uglavnom rezultirale punim mandatom. Dakle, osnovni cilj bi trebalo da bude formiranje većine koja bi posvećeno radila na realizaciji zajedničkog programa. Vjerujem da će se u slučaju većine od 41 poslanika imati odgovoran odnos dijela opozicije kada na dnevni red dođe rješavanje pitanja iz oblasti pravosuđa za šta je potrebna podrška minimum 49 poslanika“, rekao je Hadžić.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA