Grlić Radman: Crna Gora da pokaže posvećenost EU djelima

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da Crna Gora mora djelima pokazati da je opredijeljena za evropske vrijednosti, a ne samo deklarativno. Grlić Radman je na Bledskom forumu, na pitanje Pobjede o mogućnostima da naša zemlja bude članica EU do 2030. godine, kazao da je najvažnije da se u Crnoj Gori formira vlast.

„Jer ova kriza malo duže traje. Zadnje poglavlje je bilo zatvoreno za vrijeme hrvatskog predsjedavanja i to juna 2020. godine. Puno je vremena od toga prošlo. Crna Gora je bila formirana na unutrašnju političku situaciju i mi očekujemo da Crna Gora koja se opredijelila za evropske vrijednosti i poštovanje ljudskih prava nastavi taj put procesa, ali sigurno da ona to mora pokazati na djelu kada je u pitanju formiranje vlasti koja bi trebala biti proevropski orjentisana ne samo u svojim deklaracijama nego i na djelu“, rekao je Grlić Radman na Bledskom forumu, dodajući da želi da vidi reforme u Crnoj Gori.

„Hrvatska kao susjed će rado pomoći kao i prethodnih godina. Iako sa Crnom Gorom nijesmo riješili nijedno otvoreno pitanje, svejedno je Hrvatska stajala uz Crnu Goru, dali smo Crnoj Gori šansu, ali Crna Gora mora pokazati na djelu da je spremna raditi na zatvaranju poglavlja i aktivno se uhvatiti u koštac sa reformama i ispunjavanju onih kriterijuma koji se traže“, kazao je Grlić Radman.

Upitan da li očekuje da će Adrijan Vuksanović biti dio nove vlade, rekao je da Vuksanović ima snažnu podršku hrvatske Vlade, kao i HGI.

„Nama je drago da je Vuksanović ušao u Skupštinu, ali sve njegove aranžmane kada su u pitanju oni koji pregovaraju o vladi mi ćemo podržati“, naveo je Grlić Radman.

Rekao je da se ne mogu miješati u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

„To moraju odlučiti stranke i oni lideri koji su dobili podršku građana Crne Gore, ali svaku vlast koja bude proevropski orjentisana, koja bude željela ostvariti evropsku perspektivu hrvatska vlada će podržati“, istakao je hrvatski ministar.

Kada su u pitanju bilateralni sporovi sa Crnom Gorom, rekao je da će ih rješavati u okviru bilateralnog dijaloga, koji je nužan.

„Nije bio običaj da bilateralna pitanja budu kamen spoticanja niti uslov, ali mi očekujemo razumijevanje i političku mudrost Crne Gore. Znate da postoji puno otvorenih pitanja koja su rezultat velikosrpske agresije na Hrvatsku“, istakao je Grlić Radman.

Jedno od otvorenih pitanja je i kome pripada školski brod ,,Jadran“. Grlić Radman kaže da je brod 90. godine iz matične luke Lora u Splitu, išao u Tivat na remont, i da je trebalo da se poslije remonta vrati u Split.

„Ali on je tamo zadržan 30 godina i mi smo vidjeli ovih mjesec dana da su se desile za nas neprihvatljive stvari. Jedno je izložba, ja to mogu razumjeti, ali obilježavanje 90 godina toga broda koji je nastao u Splitu, a da se nijednom riječju ne spominje Jadranska straža niti da je Jadranska straža najvećim dijelom finansirala njegovu izgradnju niti jednom riječju se ne spominje Hrvatska“, rekao je Grlić Radman.

Što je rekao Abazoviću povodom „Jadrana“

Upitan da li je sa premijerom Dritanom Abazovićem razgovarao o ovom pitanju, a nakon protestne note koju je Hrvatska uputila zbog broda ,,Jadran“, Grlić Radman je rekao da nijesu imali bilateralni sastanak.

„Sreli smo se i pozdravili. On je pitao: Kako si, kako si došao? Ja kažem: evo, upravo sam došao na hrvatskom brodu ,,Jadran“. On se nasmijao i to je sve“, pojasnio je Radman.

„Svako čuva svoju imovinu, nije lako danas čuvati ni svoju imovinu, a kamoli otuđenu“, dodao je on.

Foto: EPA-EFE/Chris Ratcliffe

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA