Grk: Političari da pokažu ozbiljnost da bi Crna Gora bila u EU 2028.

Ukoliko se političke elite saglase, Crna Gora može biti spremna za učlanjenje 2028. kako bi već 2030. bila punopravna članica Evropske unije, ocijenio je za Televiziju Crne Gore koordinator Ministarstva vanjskih poslova Slovenije za Zapadni Balkan Peter Grk. Smatra da je transformacija društva težak i dug proces, kao i da će poglavlje 27 – zaštite životne sredine biti najteže zatvoriti.

Političke elite u regionu i dalje previše vremena troše na pitanja iz prošlosti, od kojih su neka i dalje neriješena, dok se o budućnosti i ekonomskoj saradnji malo govori, smatra nacionalni koordinator ministarstva vanjskih poslova Slovenije za Zapadni Balkan Peter Grk. Na taj način se, kako kaže, gubi dragocjeno vrijeme na putu ka Evropskoj uniji, koje u trenutnoj geopolitičkoj situaciji ide na ruku zemljama kandidatima, posebno Crnoj Gori.

„Mislim da Crna Gora, ukoliko se političke elite saglase i odluče, a to je najvažniji cilj, definitivno može biti spremna za učlanjenje do 2028, kako bi već 2030. bile članice Evropske unije. Dakle, na političarima je da pokažu malo ozbiljnosti“, kazao je Grk.

Iako Crna Gora, ali i region dugo čekaju na priključenje, važno je, ističe Grk, što je većina crnogorskih građana okrenuta Evropi i demokratiji, jer je transformacija društva težak proces.

„Najteže je promijeniti nečiji način razmišljanja. Ono što je imala Slovenija i druge zemlje koje su se ranije priključile, jeste jasna volja političara – i Vlade i opozicije da je ulazak u Evropsku uniju nešto što treba da ostvarimo i sada kada pogledamo unazad, ta odluka bila je dobra za sve“, objašnjava Grk.

Smatra da će poglavlje 27 – zaštite životne sredine, kada je riječ o regionu, biti jedno od težih za zatvaranje.

„Nema alternative zelenoj agendi. Vidimo sada poplave u Bosni i Hercegovini, prošle godine u Sloveniji ili Poljskoj i Slovačkoj. Moramo biti ekološki osviješteni. To poglavlje teško je i zato što treba riješiti socijalne probleme ljudi koji rade u sektorima koji nijesu dio te agende“, kaže nacionalni koordinator.

Grk zaključuje i da je zbog toga presudna pomoć Evropske unije, te da Crna Gora i region na tu podršku mogu uvijek da računaju.

Foto: Screenshot/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA