Građani će svoje podatke sa Popisa provjeravati od 1. oktobra

Uprava za statistiku MONSTAT aktiviraće 1. oktobra softver za provjeru podataka sa Popisa stanovništva sprovedenog krajem prošle godine, bez obzira na to da li će poseban tročlani tim za kontrolu završiti svoj zadatak do tada, rečeno je Pobjedi iz te državne institucije.

Oni su potvrdili najave direktora Miroslava Pejovića da će građani vlastite podatke moći da provjeravaju do 7. oktobra.

“Naši rokovi neće biti pomjereni niti promijenjeni, bez obzira na dalje aktivnosti skupštinskog odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa”, precizirali su iz Uprave.

Tako će novi konačni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, sprovedenog od 3. do 28. decembra 2023. godine, biti poznati 15. oktobra.

Iz Skupštine je juče najavljeno da će deseta sjednica Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, biti održana 1. oktobra, dakle, istog dana kada bude i pušten u rad program putem kojeg će građani kontrolisati svoje podatke.

Kopredsjedavajući ovog tijela Darko Dragović iz Pokreta Evropa sad i Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista usaglasili su dnevni red sa samo dvije tačke: Informisanje u vezi sa tokom sprovođenja popisa u 2023. godini i tekuća pitanja.

Monstat je u više navrata zahtijevao sjednicu ovog odbora, kako bi se u potpunosti zaokružile obaveze definisane Sporazumom o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je premijer Milojko Spajić potpisao sa predstavnicima DPS-a kao najjače opozicione partije. Ovim dokumentom definisan je tročlani tim koji će kontrolisati vjerodostojnost podataka i rad softvera. Činiće ga predstavnici Uprave za statistiku, političke partije i vijeća manje brojnih naroda, gdje će se posljednja potpisom obavezati da će poštovati principe povjerljivosti.

“Kontrola ima za cilj da provjeri, na bazi uzorka, da li se odgovori na pitanja o nacionalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori unose u bazu onako kako je napisano u upitniku”, piše u Sporazumu.

Do 1. oktobra MONSTAT će završiti sva potrebna uparivanja sa bazama podataka iz registara koji su u nadležnosti Ministrastva unutrašnjih poslova.

Prema informacijama koje smo dobili, svi detalji o načinu na koji će građani moći da provjeravaju podatke koji su od njih prikupljeni tokom popisa, biće poznati 30. septembra.

Foto: Screenshot/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA