Gotovo niko iz vlasti neće kod Milatovića

Lideri opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS), Građanskog pokreta (GP) URA, Socijaldemokrata (SD) i Ujedinjene Crne Gore, te vladajuće koalicije Albanska alijansa prisustvovaće današnjem sastanku s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, na temu evropskih integracija. Većina vladajućih stranaka odbila je Milatovićev poziv.

Na sastanak, koji bi trebalo da počne u 10 časova, neće doći predsjednici vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, na sastanak najvjerovatnije neće doći ni lider Demokrata Aleksa Bečić, zbog, kako je rekao izvor ovog lista, različitah tumačenje unutar vladajuće koalicije.

Iz ostalih vladajućih stranaka, Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije Albanski forum, listu nijesu odgovorili na pitanja.

Iz GP URA “Vijestima” su kazali da će njihov lider Dritan Abazović prisustvovati sastanku.

Na pitanje da li će prihvatiti poziv Milatovića, nijesu odgovorili ni iz opozicione Bošnjačke stranke (BS).

Da će njihovi lideri doći kod Milatovića, nezvanično su “Vijestima” potvrdili SD i Albanska alijansa.

DPS je dolazak najavio na mreži Iks.

“Predsjednik DPS-a Danijel Živković prisustvovaće konsultacijama koje organizuje predsjednik Crne Gore Jakov Milatović”, naveli su.

“Vijesti” saznaju da će na sastanak doći i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i predstavnici posebnog kluba poslanika u Skupštini, koje čine Jevrosima PejovićRadinka Ćinćur (bivše članice PES-a) i Vladimir Dobričanin (Ujedinjena).

Milatović je u srijedu pozvao sve lidere parlamentarnih političkih subjekata na sastanak, kako bi ih informisao o zaključcima razgovora koje je imao u Briselu sa partnerima iz Evropske unije (EU).

On se u utorak u Briselu sastao s predsjednikom Evropskog savjeta (ES) Šarlom Mišelom. Sastanak u Briselu je uslijedio nakon odlaganja posjete Mišela Crnoj Gori zbog, kako je saopšteno iz ES, nedavnih političkih dešavanja u zemlji. Milatović je rekao da je Mišel otkazao posjetu zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahauu, što je izazvalo oštre reakcije Hrvatske.

Iz PES-a su saopštili da neće doći na sastanak jer ne žele da svjedoče “Milatovićevom prekoračenju ustavnih nadležnosti”.

“Dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila 23 i 24 (IBAR) najbolja je potvrda da je Crna Gora na pravom putu da bude prva sljedeća članica EU, i to je najvažnija poruka koju su građani dobili iz Brisela”, saopštili su iz PES-a čiji je jedan od osnivača bio Milatović, koji je partiju napustio krajem februara.

Iz PES-a su rekli da smatraju da su politički subjekti već pokazali veliku odgovornost prema EU agendi tokom prethodnih mjeseci, što je dovelo do deblokade procesa.

U saopštenju navode da Zakonom o predsjedniku Crne Gore nije predviđen “niti jedan oblik komunikacije sličan ovom koji je Milatović zamislio”.

“Očekujemo da predsjednik Crne Gore prihvati činjenicu da on nije šef izvršne, a posebno ne zakonodavne vlasti”, poručili su iz PES-a.

Milan Knežević je u saopštenju naveo da je sa Milatovićem došlo do mimoilaženja koje ne može ignorisati.

Rekao je da “ne bi bilo moralno” da se nakon nekoliko njegovih javnih kritika upućenih Milatoviću, počev od susreta s kiparskim arhiepiskopom, preko nedavanja saglasnosti da kandidat DNP-a Dragan Bojović bude imenovan za ambasadora u Rusiji, do “dvostrukih aršina” u odnosu na dvije rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu – pojavi “na koktelu koji organizuje”.

Iz NSD-a sinoć su saopštili da su dio jedinstvene parlamentarne većine, koja je definisana potpisivanjem koalicionog sporazuma u oktobru prošle godine, te da se u tom kontekstu u potpunosti solidarišu s kolegama.

Navode da unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada i da bi saznanja vezana za dalje smjernice na evropskom putu Milatović trebalo da podijeli s nadležnom granom vlasti, “ali ne na način da se postavlja kao neka vrsta razrednog starješine”.

Dodaju i da je odgovor poprilično jasan jer Milatović, kako kažu, koji bi trebalo da bude predsjednik svih građana, gotovo svakodnevno izlazi sa stavovima koji polarizuju društvo.

“Sve to neopisivo liči na praksu bivšeg predsjednika ove zemlje Mila Đukanovića, koji je pokušao da se nametne kao otac nacije i koji bi zapravo trebalo da bude grana vlasti iznad ostalih, koja sve kontroliše i navodi”, saopštili su iz NSD-a.

Milović tražio raspravu o skraćenju mandata parlamentu

Ministar pravde Andrej Milović tražio je juče na sjednici Vlade od premijera Milojka Spajića da u dnevni red prve naredne sjednice uvrsti, kao posebnu tačku, raspravu o predlogu izvršne vlasti za skraćenje mandata parlamentu, saznaju “Vijesti”.

Milović je rekao da to zahtijeva zbog stanja u kom se država nalazi i puta kojim je krenula.

U obraćanju u koje su “Vijesti” imale uvid, naveo je da traži uvrštavanje tačke o predlogu za skraćenje mandata Skupštini u skladu sa članom 55 Poslovnika Vlade i članom 84 stav 4 Ustava, kako bi “umjesto sadašnje manjinske vlade, preko vanrednih parlamentarnih izbora došli do neupitno evropske, stabilne i pouzdane vlade, i parlamentarne većine koja je nesporno evropska i državotvorna”.

“Vijesti” saznaju da je, nakon Milovićevog obraćanja, Spajić pitao članove Vlade koji su prisustvovali sjednici da li imaju komentar, ali da se niko nije javio za riječ.

Spajić je prošlog mjeseca zatražio smjenu ministra pravde, ali još nije poznato kad će taj predlog doći na dnevni red sjednice parlamenta.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA